Shakespeare születésnapja az Urániában: exkluzív élő közvetítés és Oscar-díjas filmklasszikus

 
2016-ban az angol nyelvű drámairodalom zseniális alkotója, William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezik a színházi világ. A nemzetközi programsorozat április 23-án teljesedik ki – Shakespeare ezen a napon született 1564-ben, és ugyanezen a napon is hunyt el 400 évvel ezelőtt, 1616-ban.
 
A brit Royal Shakespeare Company, amelynek székhelye a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonben van, az évforduló alkalmából nagyszabású gálaestet szervez, amely Shakespeare műveit és az általuk inspirált operákat, baletteket, színházi előadásokat és zenei produkciókat helyezi reflektorfénybe. A Shakespeare Live! című előadás méltó emléket állít az angol dráma legnagyobb alakjának, az RSC művészeti vezetője, Gregory Doran rendezésében világhírű művészek ünneplik Shakespeare szellemi örökségét, leghíresebb művei egy-egy részletének előadásával.
 
A közreműködő művészek között olyan neves előadókat láthatnak, mint – az Urániában jelenleg is műsoron lévő modern Hamlet-feldolgozással kasszasikereket döntő – Benedict Cumberbatch, az Oscar-díjas Helen Mirren és Judi Dench, Sir Ian McKellen, Rory Kinnear és Joseph Fiennes, fellép továbbá a brit Királyi Balett és az Angol Nemzeti Operaház társulata is. A klasszikus művészeti ágak mellett élőzenei betétek színesítik a programot, többek között Rufus Wainwright és Gregory Porter énekesek közreműködésével. Az est házigazdája David Tennant skót színész, akit a Harry Potter-filmekből vagy a Doctor Who-ból is ismerhetnek. 
 
A közvetítés előzetese így néz ki: 

A különleges összművészeti produkciót április 23-án este Európa-szerte közel négyszáz moziban közvetítik élőben, a BBC közreműködésével. A közép-és kelet-európai régió országai közül egyedül hazánkban látható a program, a British Council Shakespeare Lives nemzetközi programsorozatának egyik hivatalos eseményeként, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Brit Nagykövetség, a British Council, a Brit Kereskedelmi Kamara és a közvetítést forgalmazó Pannonia Entertainment együttműködésének köszönhetően. Az időeltolódás miatt az élő közvetítés 21:15-kor kezdődik az Urániában, ahol angol nyelven, magyar tolmácsolással láthatja a közönség az előadást.
 
A közvetítés előtt Őexc. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság új magyarországi nagykövete és Audrey Young, a British Council igazgatója mond köszöntőt.
 
A Shakespeare Live! exkluzív élő közvetítése mellett egy filmtörténeti klasszikussal is emlékeznek az évfordulóra az Urániában: április 23-án 18 órától Shakespeare jól ismert szerelmi tragédiájának talán legszebb filmes feldolgozása, a Franco Zeffirelli által rendezett Rómeó és Júlia lesz műsoron, magyar felirattal. Az 1968-as filmalkotást – amely a Legjobb film és Legjobb jelmez Oscar-díját is elnyerte – a Brit Filmintézetben digitalizálták és restaurálták az idei Shakespeare-emlékév alkalmából.
 
A filmet forgalmazó Pannonia Entertainment az Uránia mellett Miskolcon, Szegeden, Szolnokon, Szentendrén és Szombathelyen is bemutatja Zeffirelli kultikus filmjét, amelyet a történet eredeti helyszínén, Veronában forgattak. A Rómeót és Júliát alakító fiatal színészek korukat meghazudtoló hitelességgel és mély átéléssel alakítják a tragikus sorsú szerelmeseket. A díszletek és jelmezek igazi reneszánsz hangulatot varázsolnak a nézők elé, amit a Keresztapa zeneszerzőjeként is ismert Nino Rota romantikus dallamai tesznek teljessé.
 
A filmvetítésre és a gálaműsor élő közvetítésére jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, a részletes program itt érhető el.