A német szociáldemokraták korábbi vezetője szerint von der Leyen jelölése elég ok a koalíció felmondására

A német szociáldemokraták korábbi vezetője szerint von der Leyen jelölése elég ok a koalíció felmondására

"Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból" 

- mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegel című német lapnak szerdán.

Gabriel példátlan politikai trükközésnek nevezte a miniszter jelölését az Európai Bizottság élére, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy úgy lett volna helyes, ha von der Leyent előbb a német kormány jelöli az uniós testületbe, és utána nevezi meg elnökjelöltként az Európai Tanács. A biztosi jelölés viszont kormányzati hatáskör, s ezért koalíciós egyeztetésre lett volna szükség hozzá.

Angela Merkel kancellár Brüsszelben kedden éppen arra hivatkozva tartózkodott von der Leyen jelölésénél, hogy a német koalíció nem egységes a kérdésben. Gabriel szerint ez az érvelés "hülyeség".

"Ha Merkel a kormány felhatalmazása nélkül nevezi meg von der Leyent, azzal világosan megsérti a kormány szabályait, és ez elég ok a kormány elhagyására"

- fogalmazott a korábbi alkancellár, aki szerint az SPD-nek meg kell akadályoznia, hogy von der Leyent kinevezzék az Európai Bizottság élére, máskülönben részesévé válik a "kutyakomédiának", és viccet csinál az EP-választásokból. (MTI)

Kétes, nem édes, és azt sem látni még pontosan, hogy kié ez a győzelem | Alfahír

Napi jegyzet - Napokig tartó színfalak mögötti viaskodás után úgy néz ki, végre kompromisszumos javaslat született az uniós csúcspozíciók betöltéséről. Azt még nehéz megmondani, hogy kik ennek a közvélemény előtt rejtve lezajlott gladiátorharcoknak a valódi győztesei és a vesztesei, ráadásul előbb az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania az Európai Bizottság elnöki pozíciójára tett javaslatra.