Rossz embert fizetett le Simonka, ezért nem állt le a NAV-vizsgálat

Rossz embert fizetett le Simonka, ezért nem állt le a NAV-vizsgálat

A felszámolókat sikerült megvesztegetni.

20 millió forintot adott át Budapesten Simonka György megbízottja a képviselő által irányított céghálózat elleni NAV-vizsgálat leállításáért, de rossz embert fizettek le - írja a 24.hu. A vádirat szerint

a fideszes országgyűlési képviselő összesen 24 millió forintot fordított az eljárás megakadályozására, 4 milliót a közvetítő tartott meg magának.

Az 1,4 milliárdos csalásban érintett két cégnél, a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nél és Paprikakert TÉSZ Kft.-nél még 2014-ben állapított meg súlyos szabálytalanságokat a NAV, Simonka a vádirat szerint ezután nem sokkal fizette volna le az adóhatóság emberét, azonban nem járt sikerrel: még az év végén elindult az a nyomozás az ügyben, amelyben augusztusban 32 társával együtt megvádolták.

Mást is megkentek

A vád alapján nem az adóhivatal volt az egyetlen, ahol kenőpénzzel próbálkozott az állami és uniós támogatások jogtalan lehívására specializálódott politikus és köre, a felszámolót is lefizették. A 24.hu úgy tudja, hogy Simonkáék szándékosan, irányított módon vitték csőbe a Magyar Termés TÉSZ Kft.-t, hogy az abban felhalmozott vagyont az érdekeltségi körükbe tartozó cégekbe átjátszva kimentsék és megtartsák. 

A társaság felszámolását 2015-ben kezdte meg a Pre-Holding Kft., amelynek akkori egyik vezetője és tulajdonosa személyesen találkozott a céget ténylegesen irányító Simonkával. A politikus felajánlotta, hogy 20 millió forintra kiegészíti az eljárás végén felszámolói díjként beszedett összeget, ha segítenek átjátszani a felszámolás alatt álló cég vagyonát egy másik Simonka-érdekeltségbe.

Így fordulhatott elő, hogy több terület rendkívül olcsón vándorolt vissza politikushoz közeli cégekhez. De voltak más kirívó esetek is, például egy több milliós Peugeot 4007 típusú terepjárót a felszámoló 78 ezer forintért adott el a Simonkáékhoz köthető cégnek.

"Simonka György választókerületének központjában, Orosházán a helyi MSZP Fetser János indulásával igyekszik megakadályozni, hogy az ellenzék Szabó Ervin vezetésével leváltsa a helyi Fideszt, és Dávid Zoltán polgármestert. Ha a városban nem sikerül leváltani a NER-t, az nagy megkönnyebbülést jelenthet a kormánypárt Simonka-ügyben is."