Offshore-múlttal rendelkező, évekig veszteséges cég lesz a kínai vakcina kereskedője

Gulyás Gergely kancellária miniszter ma nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz vakcinákkal kapcsolatos szerződéseket, így kiderült, hogy a Sinopharm-vakcina behozatalába beékeltek egy céget, a Danubia Pharma Gyógyszerkereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot.

A gyógyszer nagykereskedelmi vállalatnak - az Opten adatai szerint - a kezdetekben (2009-2013) között egy Port Vilaba (a csendes-óceáni Vanuatui Köztársaság fővárosa) bejegyzett offshore cég, a Batavia Investments volt a tulajdonosa. 

A kezdeti nehézségek után 2015-ben több mint 1,6 milliárd nettó árbevételt generált, ami 2019-re viszont 362,185 millió forintra csökkent. Sőt, a legfrissebb elérhető adatok szerint 2019-ben, és 2018-ban is veszteséget termelt (2019-ben mínusz 21,6 millió forint, 2018-ban mínusz 60,9 millió forint volt az adózott eredménye). 

A változást 2020. november 27. hozta el, ugyanis a Danubia Pharmát felvásárolta a Syntonite MED Zrt., ami éppenséggel a Széchenyi tér 7-8.-ban van bejegyezve, ami egyébként a humántárca egyik részlegének is otthont ad. A felvásárlás után a Danubia is áttette az exkluzív belvárosi irodaházba a központját, addig ugyanis a Fejér megyei Kulcs községben volt, a cég telephelye még mindig a XVII. kerületben van az Opten szerint.

Érdekesség még, hogy a Danubiát a fúzió után érkező mindössze 36 esztendős Tuza Máté vezeti. 

Jó biznisz

A szerződés szerint a megrendelt ötmillió adagot négy részletben szállítja Kína:

  • március 15-ig 500 ezret
  • április 15-ig újabb 500 ezret
  • május 15-ig még újabb 500 ezret
  • és június 15-ig a maradék 3 és félmilliót

A leírás azt is tartalmazza, miszerint az oltóanyagnak az átadás napjától 6 hónapon át használhatónak kell maradnia. A fizetés pedig a szerződés szerint két lépcsőben történik:

  • 66 millió eurót (plusz áfa) a szerződés aláírása utáni három napon belül
  • további 84 millió plusz áfát pedig március 31-ig fizet ki a magyar állam

A szerződés keltezése január 29., ami azt jelenti, az első részletet már elutaltuk.

A vételár adagonként 30 Euró + 5 százalék Áfa, vagyis ez a legborsosabb árú vakcina, amit Magyarország megrendelt, miközben ugyanezt az oltóanyagot adagonként 21-22 Euróért (26 dollárért) adta a Sinopharm Perunak.