Spanyolország engedélyezte az Open Arms kikötését, a migránssegítők azonban nem fogadták el az ajánlatot

Spanyolország engedélyezte az Open Arms kikötését, a migránssegítők azonban nem fogadták el az ajánlatot

Olyan súlyos az utasok helyzete, hogy azonnal ki kellene kötniük.

Az MTI szerint Madrid vasárnap a dél-spanyolországi Algeciras kikötővárosát ajánlotta fel a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajójának, amely több mint két hete vesztegel az olaszországi Lampedusa közelében a tengeren.

A spanyol kormány közleménye a hajón uralkodó "vészhelyzettel" magyarázta a döntést, érthetetlennek nevezve egyúttal Róma elzárkózását attól, hogy megnyissa kikötőjét az Open Arms előtt.

"Nem tudjuk elfogadni a spanyolországi kikötőt, mert szélsőséges humanitárius vészhelyzet alakult ki. Arra van szükség, hogy azonnal kiköthessünk"

- mondta Laura Lanuza, a segélyszervezet szóvivője. Kiemelte: elképzelhetetlennek tartják, hogy még hat napig hajózzanak Algecirasig, mert a helyzet fenntarthatatlanná vált a fedélzeten.

"Az emberek aggódnak, erőszakosak, egyre nehezebb őket megfékezni, egy további hatnapos utazás az egészségüket, sőt akár az életüket is veszélyeztetné"

- szögezte le. Tegyük hozzá, emiatt a felelősség nem csak, vagy nem elsősorban az olasz kormányt, hanem az illegális bevándorlást segítő civil szervezetet terheli, amely felelőtlenül vett föl embereket a fedélzetére úgy, hogy nem tudta garantálni a biztonságukat, és kizárólag arra bazírozott, hogy az olaszok továbbra is minden logikát és önérdeket mellőzve automatikusan partra engedik őket.

Vasárnap legalább négy ember a vízbe ugrott a hajó fedélzetéről, hogy úszva kísérelje meg elérni Lampedusa partjait. A mentőhajó legénységének több tagja utánuk ugrott, hogy visszavigyék őket a fedélzetre.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombat este már engedélyezte 27 kísérő nélküli kiskorú partraszállását, ám a hajón még így is összesen 107 bevándorló maradt.

Pénteken David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke a hajón rekedt illegális bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren.

Spanyolország mellett az Európai Unió öt másik tagállama - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Románia - ajánlotta fel a napokban részvételét a spanyol civil szervezet hajóján érkezők "elosztásában". A spanyol kormány azt közölte: úgy tervezik, hogy a megállapodás szerint eloszthatják majd a bevándorlókat a hat ország között, miután a hajó kikötött Algecirasban.

Bíróság engedélyezte, hogy egy illegális bevándorlókkal teli hajó olasz vizekre lépjen

Róma városának közigazgatási bírósága Matteo Salvini belügyminiszter vonatkozó tilalma ellenére szerdán engedélyezte a Proactiva Open Arms spanyol civilszervezet hajójának, hogy 147 illegális bevándorlóval a fedélzetén olasz területi vizekre lépjen - írja az MTI. A szervezet szerint a két hete kikötési engedélyre várt hajó most elindult Lampedusa szigete felé.