Stoltenberg: Iránnak és a Hezbollahnak ki kell maradni a gázai harcokból

Stoltenberg: Iránnak és a Hezbollahnak ki kell maradni a gázai harcokból

A NATO támogatja a humanitárius szünetet Gázában, ugyanakkor Oroszország már biztonsági fenyegetést jelent Európára nézve - hangsúlyozta a főtitkár.

A NATO tagállamai támogatják a "humanitárius szünetet" Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet között annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok bejussanak az övezetbe - jelentette ki csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

"Tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot, a civileknek pedig védelmet kell nyújtani"

- közölte újságírókkal Stoltenberg Berlinben, nem sokkal Olaf Scholz német kancellárral tartandó egyeztetése előtt.

Az MTI beszámolója szerint emellett a főtitkár figyelmeztetett arra is, nem szabad hagyni, hogy az izraeli-palesztin háború regionális konfliktussá szélesedjen:

"Iránnak és a Hezbollahnak ki kell maradni a harcokból"

- szögezte le Stoltenberg.

Az orosz-ukrán háborúra kitérve a főtitkár hangsúlyozta a kijevi kormánynak nyújtott támogatások fontosságát Mint mondta: a fegyverszállítmányok segítségével az ukrán erők erősek lehetnek a fronton, ezáltal pedig "erősek lesznek a tárgyalóasztalnál is".

Méltatta egyúttal Berlin e téren tett erőfeszítéseit, kiemelve, hogy az Egyesült Államok után Németország Ukrajna legnagyobb támogatója, példaként pedig kiemelte a kijevi kormánynak küldött légvédelmi rendszert.

"E hozzájárulások segítenek Ukrajnának, hogy megvédje szabadságát, és hozzájárulnak Európa biztonságához" - fogalmazott.

A főtitkár leszögezte, Oroszország immár "biztonsági fenyegetést jelent" Európára nézve,

s emlékeztetett arra, hogy a moszkvai kormány májusban felmondta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződést (CFE), arra hivatkozva, hogy a megállapodás mára elavult, és új szabályozásra van szükség. A felmondás hivatalosan kedden lépett életbe.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólal az észak-atlanti szövetség ipari fórumán Stockholmban 2023. október 25-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstroemer)