Svájcban is kiakadtak a jegybanki döntésen

Elsőre furán hangzik, de a legrosszabbul éppen Svájc járhat az elszabadult frank miatt.

A Swatch csoport vezetője szerint egy mindenen átsöprő, egész Svájcot érintő szökőár hatásával ér fel az, hogy a jegybank feladta a frank árfolyamküszöbét.  A svájci jegybank (SNB) csütörtökön tartott kamatalakító tanácskozáson úgy döntött, hogy eltörli a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, egyúttal jelentősen csökkentette a kamatokat.
   

"Nem találok szavakat" - így reagált Nick Hayek, a világ első számú óragyártó vállalatának vezérigazgatója. "Jordan nem csak az SNB elnökének neve, hanem a Jordán folyóé is. Amit az SNB előidézett, az egy cunami" - fakadt ki az üzletember, hozzátéve, hogy a jegybank döntésének súlyos következményei lesznek az ipar exportjára, a turizmusra, és általában véve egész Svájcra nézve.A svájci jegybank elnökét Thomas Jordannak hívják. A Jordán folyó neve németül ugyancsak Jordan.
   

Az árfolyamküszöb eltörlése váratlanul érte a pénzpiacokat és mini krachot idézett elő a tőzsdén. Az irányadó svájci tőzsdemutató, a húsz legfontosabb vállalat piaci kapitalizációjának változását mérő SMI-index délután fél négykor 8257,50 ponton állt, ami 10,23 százalékos esést jelent a szerdai záráshoz képest. A nap folyamán a 7924,50 és 9274,50 pont, azaz 13,83 százalékos mínusz és 0,82 százalékos plusz közötti sávban ingadozott a mutató értéke.

A húsz vállalat közül a Swatch árfolyama nézett ki legrosszabbul délután négy óra körül: 16,52 százalékos veszteségben állt, de 10 százalék feletti mértékben csökkent az ABB, amely a világ vezető vállalata az energetika és automatizálás terén (-10,81 százalék), az Actelion biotechnológiai vállalat (-14,51), a Crédit Suisse pénzügyi csoport (-10,99), a Holcim, amely a világ vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalatainak egyike (-12,23), a Julius Baer bank (-11,77), a Novartis, a világ egyik vezető gyógyszervállalata (-12,28), a Richemont luxusipari cég (-15,56) és a Syngenta vegyipari és biotechnológiai cég (-10,30) jegyzése is.

Az eurót délután négy órakor 1,0307 frankon jegyezték a nemzetközi devizapiacon, ami 14,20 százalékos napi gyengülést jelent. A dollár jegyzése 13,19 százalékkal 0,8846 svájci frankra gyengült. A frank felértékelődése komoly fenyegetést jelent az exportorientált svájci gazdaságra, amelynek termékei főleg az euróövezetben találnak gazdára.