Svájcban is kitűzték a jobbikos lobogót

A hétvégén Zürichben megalakult a Jobbik ötödik külföldi baráti köre.

Svájc nemcsak az 56-os magyar menekültek gyakori végállomása volt, hanem az elmúlt évek egyre intenzívebb kivándorlási mutatóiban is „előkelő” helyett szerzett. A statisztikák szerint Nagy-Britannia, Németország és Ausztria után Svájc az egyik legnépszerűbb célország. Az itt élő magyarság lélekszámáról nincsenek hivatalos adatok, de nagyságrendileg több tízezres csoportról beszélhetünk főként a német kantonokba tömörülve.

A nyolcmilliós államszövetség legnagyobb városa Zürich, a Jobbik itt alakította meg München, New York, London és Bécs után az ötödik külföldi baráti körét. Szávay István, a párt alelnöke személyesen is részt vett az eseményen, ahol Bázeltől Luzernig az ország minden szegletéből érkeztek jobbikosok. Szávay portálunknak elmondta, céljuk, hogy 2018-ra Nyugat-Európában és a tengerentúl minden nagyvárosban és tartományban legyenek baráti körök, amelyek segítenek a párt programjának, munkájának eljuttatásában a helyi magyarsághoz – és ahol erre fogadókészség van, a helyi nemzeti erőkhöz. Szintén fontos cél, hogy a kint élők segítsenek a Jobbiknak jobb rálátással bírni meghatározó kül- és nemzetpolitikai kérdésekben.

Szávay portálunknak hangsúlyozta, a svájci jobbikosok nem avatkoznak be a semlegességére egyébként is méltán büszke államszövetség belpolitikai ügyeibe, feladatuk a párt népszerűsítésén kívül a közösségszervezés és a példamutatás.

Svájci frankkal a frankhitel ellen

A Zürichi Baráti Kör szervezését a 34 éves, háromgyerekes Opauszki Gábor vállalta el, aki közel négy éve dolgozik minőségbiztosítási mérnökként a francia határ mellett. „Igen, minket is a devizahitel miatti kilátástalanság űzött el szeretett hazánkból, de nemsokára újra otthon szeretnénk élni” – fogalmazott Opauszki.

„Külhonba szakadt jobbikosként a nemzeti érzelmű emberek összefogását és magyar értékek melletti kiállást tartom legfontosabb feladatnak. 1956-ban Svájc rengeteg magyar szakembert fogadott be, de az ő gyerekeik vagy unokáik már alig beszélnek magyarul. A mi generációnk feladata, hogy ne csak megtartsa, de vissza is vigye a Kárpátok közé őseink tudását” – tette hozzá.

Zürich az első, de a tervek szerint nem az utolsó hely Svájcban, ahol a Jobbik megszervezi magát. Ahhoz, hogy más kantoni központokban is baráti körök alakulhassanak, Opauszki Gábor arra kér minden nemzeti érzelmű magyart, hogy töltse ki az online jelentkezést, és erre biztassa barátait, ismerőseit is.