Szabadlábon maradhat a szerb tömeggyilkos

Elutasította a háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj újbóli bebörtönzésére vonatkozó ügyészi kérelmet a hágai Nemzetközi Törvényszék kedden

Az ismertetett dokumentumban a bírói testület azt is közölte, hogy az ügyészség nem fellebbezett a szabadon bocsátás ellen, most mégis a döntés felülvizsgálatát kéri. Ehhez azonban új bizonyítékokra van szükség, ilyenek pedig nincsenek - fűzték hozzá. Az ultranacionalista szerb politikust súlyos egészségügyi állapotára való tekintettel novemberben engedték ideiglenesen szabadon Hágából - Seselj ezt követően hazatért Szerbiába -, a Nemzetközi Törvényszék döntését az Európai Parlament és a horvát törvényhozás is bírálta.

Seselj egyébként az albán-, a horvát- stb. mellett ismert még magyarellenes megnyilvánulásairól. Egyik, Csókán tartott beszédében vérfürdővel fenyegette a magyarokat, valamint megtiltotta a katonai behívó elől elmenekült 20-25 ezer magyarnak a hazatérést. Horvátországban a szerb-horvát háborút megelőzve azt mondta a népnek, hogy "aki azt állítja, hogy ez nem szerb föld, azt le kell lőni, mint a kutyát".