Jogerősen is pert nyert Szabó Tímea Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen

Jogerősen is pert nyert Szabó Tímea Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen

Mint arról tavaly októberben beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék első fokon kimondta, hogy a Magyar Nemzet, pontosabban az azt tulajdonló Mediaworks Hungary megsértette a Párbeszéd társelnökének, Szabó Tímea emberi méltóságát és a jó hírnévhez való jogát, a bíróság pedig kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására, amire korábban még soha nem volt példa.

Szikszai Péter írta a Szabó Tímeát gyalázó cikket, aki korábban a HírTV és az Echo TV vezérigazgató-helyettesként is dolgozott

Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék első fokon kimondta, hogy a Magyar Nemzet, pontosabban az azt tulajdonló Mediaworks Hungary megsértette a Párbeszéd társelnökének, Szabó Tímea emberi méltóságát és a jó hírnévhez való jogát, a bíróság pedig kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására, amire korábban még soha nem volt példa.

Szabó Tímea ma reggel Facebook-oldalán arról számolt be, hogy "jogerősen is pert nyerte Orbán kedvenc gyűlöletkeltője, Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen".

A bíróság kimondta: a kormány propagandalapja megsértette az emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogomat, amikor egy cikkükben „organizmusnak” és „biológiai fegyvernek” neveztek. A kártérítésen túl a bíróság kötelezte a lapot a cikk végleges online eltávolítására, amire tudomásunk szerint még nem volt példa a rendszerváltás óta – tudatta csütörtök esti Facebook-bejegyzésében Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.A Magyar Nemzet ugyanakkor még nem hajtotta végre az ítéletet. Ha ezt a jövő hétig nem teszik meg, végrehajtási eljárást indít

– írja posztjában.

Felidézte, első fokon októberben a Fővárosi Törvényszéken megnyerte a pert, és most a Fővárosi Ítélőtábla is neki adott igazat. Az Ítélőtábla kimondta: a Magyar Nemzet és Szikszai Péter (alias Zummer Fülöp) „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt. Efféle verbális támadás egy sajtóorgánumban nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletével”.

Közölte, az eltávolításon túl a lapnak 1,3 millió forintos kártérítést kell fizetnie, illetve a Magyar Nemzet online oldalán közzé kell tenniük: „Lapunk megsértette Szabó Tímea emberi méltóságát és jó hírnevét” oly módon, hogy a cikk a honlapon legalább a megjelenés napján 4 órán keresztül a főoldalon görgetés nélkül olvasható legye.

Az ítélőtábla kötelezte a lapot, hogy cikk miatt 5 napon belül a portálon 24 órán keresztül önálló hírként az eredeti cikk megjelenési helyét linkkel elérhetővé téve a főoldalon „A bíróság emberi méltóságot sértőnek mondta ki 2020. április 21. napján Szabó Tímeát becsmérlő írásunkat” szövegezéssel, majd az eredeti cikk elérhetőségi helyén címként a főoldalon megjelenített megállapítást, s alatta 30 napig az eredeti cikk megjelenésével azonos méretű szöveggel adja ki közleményként a bíróság ítéletének jogsértést megállapító rendelkezését.

Hozzátette: az ügynek még nincs vége, jövő héten lesz a Szikszai Péter ellen indított büntetőügye tárgyalása.