Szalay-Bobrovniczky elhencegte: az Arab Emírségekkel kötött katonai és védelmi ipari együttműködést

Szalay-Bobrovniczky elhencegte: az Arab Emírségekkel kötött katonai és védelmi ipari együttműködést

Orbán Viktor honvédelmi minisztere arab kollégájával is "mindent megtesz a békéért". Értékelése szerint diplomáciai híd nyílt Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között.

Katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel - tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint. Ebben azt írták: katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt a honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.

Ismert, az Orbán-kormány mostanság kiemelt figyelmet fordít az Emírségekre, tudniillik, a mini-Dubaj készülő gigaberuházását is az arab országgal megkötött gazdasági együttműködés pecsételte meg, 2000 000 000 000 forint értékben.

A HM közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az erről szóló megállapodás aláírásával hivatalosan is megkezdődhet a két ország közötti katonai együttműködés egyeztetése. A miniszter fontos lehetőségnek nevezte az országok közötti védelmi képességek megismerését, valamint a kutatás-fejlesztés és innovációs téren a közös területek azonosítását.

"A háborúk korában Magyarország mindent megtesz a békéért. Mivel azonban a nemzetközi közösségek egyre inkább az eszkaláció felé sodorják a konfliktusokat, a magyar kormány kiemelt célja az ország védelmi képességének erősítése. Az itt aláírt együttműködés segíthet abban, hogy a modern eszközökkel felszerelt, kiválóan képzett katonákból álló Magyar Honvédség ütőképessége, elrettentő ereje megkérdőjelezhetetlen legyen, garantálja Magyarország biztonságát, a hadiipar pedig egyben hozzájáruljon a gazdasági növekedéshez is" - vélte Szalay-Bobrovniczky a tárca közleménye szerint.

A miniszter hangsúlyozta, szerinte a kapcsolat erősítése az Arab-öböl térségének egyik meghatározó gazdasági és katonai erejével rendelkező Egyesült Arab Emírségekkel kiegészítheti a magyar haderőfejlesztési programot, legyen szó a hadicélú kutatásokról és innovációról vagy akár katonai eszközök gyártásáról.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként a védelmi konnektivitás szélesítése jegyében azt az álláspontot képviseli, hogy szükséges fejleszteni az együttműködést a közel-keleti és észak-afrikai országokkal, a terrorizmus elleni küzdelemtől kezdve a határvédelemig.

"Elég csak az orosz-ukrán háborúra gondolni, a térségbeli gabonatermelés változásai ellátási problémákat okozhatnak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, felerősödhet az illegális migráció, és megnőhet a terrorveszély"

- tette hozzá a miniszter, rámutatva, hogy az Egyesült Arab Emírségek jelentős szerepet játszik a nemzetközi terrorizmus elleni fellépésben, a két térség stabilitásának erősítésében. "A Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás biztonsága és a közel-keleti feszültség enyhítése egyaránt érdeke Európának és az öbölmenti országoknak" - vélekedett Szalay-Bobrovniczky Kristóf a HM közleménye szerint.

Facebookon közzétett posztjában a tárcavezető úgy értékelt, hogy diplomáciai híd nyílt Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között.

(Címlapkép: Saud al-Shamsi, az Emirátusok budapesti nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Dr. Benes Károly, Magyarország abu dzabi nagykövete - Facebook)