Míg Orbánék foggal-körömmel védik, a britek szankciókat léptettek érvénybe Kirill pátriárka ellen

Míg Orbánék foggal-körömmel védik, a britek szankciókat léptettek érvénybe Kirill pátriárka ellen

Szankciókat jelentett be csütörtökön a brit kormány több orosz katonai vezető, kormánytisztviselő és közéleti személyiség, köztük Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője ellen, írja az MTI.

A londoni külügyminisztérium által ismertetett intézkedéscsomag az eddigi hasonló szankciókhoz hasonlóan mindenekelőtt vagyonzárlatot és beutazási tilalmat tartalmaz az érintettekkel szemben.

Kirill pátriárka a tárca indoklása szerint azért került fel az újabb szankciólistára, mert több nyilatkozatában is támogatta az Ukrajna ellen indított orosz háborút, előmozdítva ezzel az Ukrajna destabilizálását, területi integritásának, szuverenitásának vagy függetlenségének kikezdését célzó akciókat.

A brit kormány szankciókat léptetett érvénybe Marija Lvova-Bjelova orosz gyermekjogi kormánybiztos ellen is, arra hivatkozva, hogy a tisztviselő ukrajnai gyerekek tömeges oroszországi kényszeráttelepítéséért felelős.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az utóbbi időben Kirill pátriárka személye igencsak felértékelődött az európai politikában: az Orbán-kormány erőteljes tiltakozása miatt lekerült az orosz ortodox egyház vezetője az Európai Unió szankciós listájáról. Az uniós vezetők azért mentek bele ebbe, hogy Magyarország ne vétózza meg az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot.

Mint megírtuk, komoly KGB-s múlt terhelheti Kirill pátriárkát, akit Orbánék mentettek meg a szankcióktól. A témában írt cikkünk alább olvasható:

KGB-s múlt terhelheti Kirill pátriárkát, akit Orbánék mentettek meg a szankcióktól

Kirill pátriárkát, polgári nevén Vlagyimir Mihajlovics Gungyajevet 2009-ben választotta meg az Orosz Ortodox Egyház Helyi Tanácsa Moszkva és egész Oroszország pátriárkájává. A Népszava azonban arról ír, többen is azzal vádolták, hogy Mihajlov fedőnéven a KGB ügynöke volt. Nem alaptalanul, ugyanis Felix Corley, a szovjet titkosszolgálatok archívumainak kutatója szerint