Szankciókat foganatosít Irán ellen a brit és az amerikai kormány is az Izrael elleni támadás okán

Szankciókat foganatosít Irán ellen a brit és az amerikai kormány is az Izrael elleni támadás okán

Elsősorban az iráni fegyveres erőkre érvényesítenék az intézkedéscsomagot. Teherán pedig felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját az izraeli fenyegetések miatt.

Szankciókat jelentett be Irán ellen csütörtökön a brit és az amerikai kormány az Izrael ellen múlt szombaton végrehajtott drón- és rakétatámadás miatt.

Az MTI beszámolójában azt írja,

a közösen kidolgozott és bevezetett intézkedéscsomag elsősorban az iráni fegyveres erők irányító testületeit, magas rangú vezetőit és kiszolgáló intézményeit érinti.

Felidézték, Irán szombat éjjel - a damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul - több száz drónt és rakétát indított Izrael ellen.

Ezeknek a nagy többségét az izraeli légvédelem a szövetséges országok - köztük Nagy-Britannia - légierőivel együttműködve megsemmisítette.

A londoni külügyminisztérium csütörtöki ismertetése szerint a szankciók értelmében az érintett személyek nem utazhatnak be Nagy-Britanniába és nem részesülhetnek finanszírozásban londoni székhelyű pénzügyi szolgáltatók részéről. Ez utóbbi tilalom a szankciókkal sújtott iráni katonai intézményekre is vonatkozik.

Egyik iráni parancsnok szerint Teherán felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját az izraeli fenyegetések miatt

Az Irán elleni izraeli katonai fenyegetések miatt Teherán felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját - jelentette ki csütörtökön az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka.

Ahmad Hagtalab a Tasznim iráni hírügynökség jelentése szerint azt közölte, hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli csapások felvetése miatt elképzelhetőnek tartja, hogy Teherán eltérjen az atomenergia felhasználását illető "korábbi megfontolásaitól".

Mindezek mellett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) februári jelentése szerint Irán jelentősen növelte a magas dúsítású urán előállítását.

(Címlapkép: Katonák az iráni fegyveres erők napjának alkalmából tartott díszszemlén Teheránban 2024. április 17-én. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)