Szász Jenő is ünnepelte Trianont

Szász Jenő elmondta: a június 4-i nemzeti összetartozás napját "a külhoni magyarok ünnepnapként élik meg". Emellett is számos olyan intézkedése volt az elmúlt években a magyar kormánynak, amely az egész világ magyarságát arra jogosítja fel, hogy "bizakodjanak".
 
Sok fontos törvényt fogadtak el – fejtette ki Szász Jenő, példaként kiemelve a nemzeti összetartozás napjáról és a kettős állampolgárságról szóló jogszabályokat. Ezeken felül a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerint az alaptörvényben rögzített "magasztos" gondolatok, amelyek szerint a magyar kormány lelkiismereti kérdésként közelíti meg a külhoni magyarokról való gondoskodást, a maximumot jelentik a világ magyarsága számára.
 
Mint ismert, Szász Jenőnek ez már nem az első olyan kijelentése, amely nagy vihart kavar. Áprilisban a Nemzeti összetartozás bizottsága ülésén arról beszélt, hogy a szórványban élő, magyarságukhoz ragaszkodó embereket tömbmagyar területre kell költöztetni. A gyöngyhalászatnak nevezett módszertől Szávay István írásbeli kérdésére válaszolva Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is elhatárolódott. Szávay egyébként az említett bizottsági ülésen számos más üggyel is szembesítette az NSKI elnökét, aki akkor meglehetősen mulatságos - vagy inkább siralmas - válaszokat adott.