Trükkök százaival jutott hozzá havi 2,5 millióhoz a fideszes Szatmáry Kristóf

Vagyonnyilatkozatában egy rejtélyes, „más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés” címszóval.

Az MKB két pénztárának vezetője is Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos. 2016 márciusában elnöke lett a (mai nevén) MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár igazgatótanácsának – írja a 24.hu. Itt lemondott az ezért járó tiszteletdíjról, írd és mondd, 20 ezer forintról. Májusban viszont a pénztár úgy döntött, reprezentációs kiadásokat, mobiltelefont, laptopot és internetdíjat, üzleti partnerek meglátogatásakor pedig üzemanyagköltséget, szállásdíjat, parkolási díjat, étkezési költséget is elszámolhat. Szeptemberben az újabb közgyűlés már taxiköltséget is engedélyezett, illetve az igazgatótanács elnökének tiszteletdíját havi 1 millió forintban állapították meg.

Ezt az összeget azonban nem vehette fel, ugyanis országgyűlési képviselőként összeférhetetlen bármilyen máskereső foglalkozással. Decemberben viszont a pénztár úgy kerülte ki ezt a kiskaput, hogy tiszteletdíj helyett a bruttó havi tiszteletdíj és annak járulékai erejéig személybiztosítási szerződést köthetnek az igazgatótanács elnöke javára.

Még ugyanezen napon az MKB Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának is elnöke lett, ahol ugyancsak biztosítási szerződés kötése révén havi 1 millió forintot írtak jóvá Szatmárynak. Tavaly novemberben az ez utóbbi megbízatása után jóváírható összeget felemelték 1,5 millió forintra, emellett évi maximum 2 millió forint értékben állják utazásait, szállását, parkolási díját, taxizását, reprezentációs kiadásait.

Szatmáry 2016-os vagyonnyilatkozatában egy 1,5 millió forintos CIG Pannonia és egy 4,5 millió forintos Generali biztosítás mellett 500 ezer forint számlakövetelés szerepelt. (8-9. oldal) 2017-es vagyonnyilatkozata szerint a CIG Pannonia biztosítás értéke 1,8 millióra emelkedett, mely mellett két UNIQA biztosítás szerepel 2,8, illetve kis híján 3 millió forint értékben. Megjelent viszont egy rejtélyes 10,4 millió forintos „más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés” is.

A Fidesz azt közölte a 24.hu-val, hogy a Szatmáry vagyonnyilatkozatában foglaltak megfelelnek a valóságnak. Elismerték, hogy a képviselő személybiztosításokkal rendelkezik, de azok és pontos értékük szerintük szerepelnek a vagyonnyilatkozatában.

Szatmáry Kristóf miniszteri biztos cége idén januárban került fel a NAV feketemunkásokat foglalkoztató listájára:

Kínos: feketemunkás a fideszes politikus cégében

A Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. december közepén került fel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listájára.A családi vállalkozás zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozik, Budapesten hat telephelyen árulnak, köztük két metróállomásnál, a Stadionoknál és Kőbánya-Kispesten. Az előbbi üzletet látogatták meg próbavásárló adóellenőrök vagy munkaellenőrök nyáron, és lebukott az egyik alkalmazott.

Nem sokkal később videófelvétellel bizonyították, hogy zöldséges boltjában elmarad a számlaadás:

Videófelvétel bizonyítja, hogy nem adtak blokkot a fideszes politikus boltjában

Videófelvételekkel bizonyítja a 24.hu, hogy Szatmáry Kristóf miniszteri biztos üzletében nem kaptak blokkot. A fideszes képviselő azzal védekezik, hogy betörtek az üzletbe és ellopták - többek közt - az iratokat. Ha képviselőtársának, Tállai Andrásnak az adóhivatala eljárást indít, milliós nagyságrendű bírságra számíthat.