Szávay: nekem nem Fico szabja meg, meddig mehetek el

A felvidéki jobbikos iroda kicsapta a biztosítékot Pozsonyban, abszurd törvényben tiltanák meg "külföldi" képviselők irodanyitását.

Szávay István, a Jobbik alelnöke szerdán irodát nyitott Dunaszerdahelyen. A politikus szerint ez egy teljesen legitim lépés, hiszen a jelenlegi Országgyűlést már az elszakított területeken élő magyarok szavazataival is választották meg, tehát honatyaként őket is hivatott képviselni.

A felvidéki magyar politikai erők az elmúlt években már megszokott protokoll szerint egymást taposva rohantak a médiához, hogy elhatárolódhassanak a Dunán átszivárgó barna veszedelemmel szemben. Az iroda megnyitását kártékonynak és veszélyesnek ítélte az MKP és a Híd is. Berényiéknek Pesten, Bugáréknak Pozsonyban írták be a piros pontot, minden megy, ahogyan már hosszú esztendők óta menni szokott, business as usual. Azt hihettük volna, hogy ennyivel le is zárul a történet - ám, mielőtt a függöny leereszkedett volna,

a színpadra pattant Robert Fico.

Szabad-e, ami jogszerű?

Az utóbbi időben Budapest és Pozsony látványosan egymásba kapaszkodik az Európát sújtó migrációs áradat megfékezésének ügyében. Együtt osztották ki a wilkommenskulturra teljesen rácsavarodott Berlint, szavaztak a kvótarendszerrel szemben, a napokban pedig szlovák katonák érkeztek, hogy segítsenek megvédeni a déli határt. A történelmi megbékélés boldog eufóriájába Szávay csúnyán belerondított. Irodanyitásával ugyanis felidézte azt a kellemetlen tényt, hogy

a Felvidéken él több, mint 450 ezer magyar,

és Európa határai mellett talán őket is meg kellene védenie olykor Budapestnek. Pláne most, amikor a legújabb kori népvándorlás zaját kihasználva szépen csendben totális támadást indítottak a felvidéki magyar iskolarendszer és az anyanyelvi oktatás ellen, felszámolással fenyegetve a magyar tanintézmények harmadát.

Úgyhogy éppen most úgy kellett a tótoknak a Jobbik-iroda Felvidékre, mint a hanyatt esés. Robert Fico már másnap meg is fogalmazta dörgedelmes intelmeit a renitens magyarok felé. A kormányfő szerint a jobbikos "provokáció" megzavarja azt a "nehéz munkát", hogy "konstruktív és pozitív" viszont építsen ki Orbánnal, amelynek keretében - most tessék jól megkapaszkodni az egérben!

"kizárólag a jövő pozitív projektjeire összpontosítunk".

Rövidebben: a felvidéki magyarok le vannak ejtve, ők már tárgyalási napirenden sem szerepelnek a kétoldalú kapcsolatokban.

A miniszterelnök azért legalább azzal tisztában van, hogy "jogi akadályai bizonyára nincsenek" egy ilyen iroda nyitásának, azt azonban szeretné, ha a két ország parlamentjének vezetése "tanácskozna erről". Igen, arról, hogy

egy jogszerű lépést amúgy szabad-e megtenni Szlovákiában.

Egyébként a jelek szerint törvényi háttér "rendezése" sem várat magára sokáig. A szlovák parlament elnöke, Peter Pellegrini máris közölte: ha Szávay nem záratja be "azonnal" az irodáját, "kénytelenek lesznek"

jogszabályban tiltani, hogy "idegen országok parlamenti képviselői" irodát nyissanak Szlovákiában.

Nem Fico szabja meg

Szávay István viszont leszögezi:

nem tartozik azon politikusok közé, akiknek Fico megszabhatja,hogy meddig mehetnek el a magyar érdekek képviseletében.

A politikus a magyar és a szlovák kormány "konstruktív és pozitív" viszonyra utalva rámutat: bizonyára könnyű lehet az együttműködés egy olyan magyar
miniszterelnökkel, aki a gazdasági előnyök és "a jövő pozitív projektjeiért" cserébe

"kivétel nélkül az összes felvidéki magyar ügy képviseletéről lemondott".

Az elmúlt évek kétoldalú találkozóin és "az azokat követő vidám pálinkázások közepette" még csak szóba sem került a Benes-dekrétumok ügye, a szlovák állampolgársági törvény vagy éppen a felvidéki magyar kisiskolák tervezett bezárása - emlékeztet csütörtöki közleményében Szávay.

A Jobbik azt üzeni Robert Ficonak, hogy "most még van néhány könnyű éve", de, ha 2018-tól ők fogják kormányozni Magyarországot, "a nemzeti önfeladást a nemzeti önrendelkezés politikája váltja fel".