Százezer átalánydíjast vágott haza tavaly az MVM számlázása, idén végre változtatnak

Százezer átalánydíjast vágott haza tavaly az MVM számlázása, idén végre változtatnak

Volt olyan ügyfél, akinek 40 ezer forint körüli átalányszintről hirtelen 140 ezerre ugrott a számlája, és azután még azt is megmagyarázták neki, mennyit spórolt a kormánynak hála. Van bőr a képükön.

Tavaly az átalánydíjasok az éves elszámolószámla után brutális összegű új havi részszámlákat kaptak gázfogyasztásuk után még úgy is, ha az átlag alatt fogyasztottak. Azok járták meg igazán, akiknek rossz ütemben fejeződött be az elszámolási ciklusa. A 24.hu egyik, átalányt fizető olvasója például 140 ezer forintos számlát kapott a korábbi 40 ezer forint körüli helyett, de igazán csak akkor húzta fel magát, amikor meglátta a rezsiboxban szereplő számokat.

Az MVM megmagyarázta a fogyasztónak, hogy az irdatlanul magas gázszámlájával is rengeteget spórolt

A rezsicsökkentés-csökkentése után 2022 augusztusában megváltozott a rezsibox tartalma is. Akkor azt mondták, ebben azt mutatják be, hogy az ügyfelek a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit fizetnének. A rezsiboxból az illető megtudta, hogy

még a 140 ezres, vagyis a három és félszeres díjnak is örülnie kellene, mert így is megtakarított több mint 45 ezer forintot.

Az MVM szerint ugyanis majd 185 ezer forint lett volna a számlája, ha nincs a rezsicsökkentés. Nem elszigetelt esetről van szó: az állami tulajdonú szolgáltató tavaly a 100 ezres nagyságrendű számlákhoz is rendületlenül küldte a rezsiboxos üzenteket, amelyek azt mutatták, mintha a fogyasztó így is jelentős összegeket spórolt volna meg – természetesen a kormány jóvoltából. A probléma az MVM 1,7 millió lakossági fogyasztójából mintegy 90-100 embert érintett, ennek ellenére csak most sikerült érdemi megoldást találni.

Előre lehúzták a fogyasztókat

Az átalány lényege az lenne, hogy a fogyasztó télen-nyáron egyforma összeget fizessen, a szolgáltatóhoz pedig egyenletesen folyjon be a bevétel. Tavaly viszont nem ez történt: rendszerszinten szedtek be az emberektől hatalmas összegeket. Annyit lehetett tenni, hogy ha valaki nem akart sokat fizetni az elszámolószámla után, kérhetett számlamódosítást. Aki erről nem tudott, az csengethette ki a többszörös díjat, pedig a fogyasztása ezt nem indokolta volna. A pénz nem marad a szolgáltatónál, viszont a korrekció csak az újabb elszámoláskor történik meg, addig azonban az érintett ügyfelek gyakorlatilag meghitelezték az MVM-nek a hibás logikával elszámolt összeget. (Hacsak nem éltek a számlamódosítás lehetőségével.)

Mintha mi sem történt volna: Németh Szilárd szerint a kormány megvédte a magyar fogyasztókat a „piaci martalócoktól”, az MVM meg fényezi magát

Az átalánydíjat fizető fogyasztóknak ad segítséget a kedvezményes földgázmennyiség kiosztásának áprilistól életbe lépő módosítása – jelentette be Németh Szilárd szerdán. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az egyenletes részarányos számlát fizető ügyfelek számlázásáról szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg a Magyar Közlönyben, és csütörtökön már hatályba is lép.

A fideszes politikus felidézte, egy évtizeddel ezelőtt a kormány azért vezette be a rezsicsökkentést, hogy a magyar lakosságot, a fogyasztókat ne tegyék ki a „piaci martalócoknak”. A rezsicsökkentést sikerült fenntartani, ennek köszönhetően ma minden háztartás 181 ezer forinttal kevesebbet fizet a gázért és a villamos áramért, mintha a piaci árak szerepelnének számláikon. Ahogy a 24.hu is rámutat, a rezsibiztos azt már nem említette, hogy tavaly éppen

az MVM belső számlázási technikája miatt kaptak a magyar gázfogyasztók százezres számlákat.

Azt sem, hogy az egész számlázási gyakorlat annyira átláthatatlan és zavaros földi halandók számára, hogy egy, ma már 110 ezer tagot számláló Facebook-csoport is alakult. Itt az adminok próbáltak meg segíteni a bajbajutott fogyasztókon: részletes kalkulációt adtak arról, hogyan és milyen mennyiségekkel érdemes a számlájukat módosítani. A csoport egyik adminja és legfőbb segítője is reagált a hírre:

Az MVM most fényezi magát, és előadják, hogy jaj milyen rendesek, mert eztán normális részszámlát fognak küldeni az első féléves leolvasósoknak is. Azaz szépen benne lesz az egyenletes részszámlában a normál napi kedvezményes, mint egy őszi leolvasósnak.

Az MVM tájékoztatója itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert)