Újabb hatósági ár: az átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól

Újabb hatósági ár: az átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól

"A kormány a rezsicsökkentés fenntartásával védi meg a magyar családokat az energiahordozók szankciós felárától. Az átlagfogyasztásig a hazai lakossági felhasználók továbbra is a legolcsóbban jutnak földgázhoz, és a második legalacsonyabb áron villamos energiához Európában. Januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem, így nem nőnek az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei"

- jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tárca közleménye szerint.

Az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci költségeket tükröző árát a szolgáltató adatközlése alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg. A MEKH döntése szerint e körben 2023. január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni. A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is - tájékoztatott a tárcavezető.

A miniszter a közlemény szerint hangsúlyozta: az európai felhasználók közül a magyar emberek kapják a legolcsóbban a földgázt, és a második legkedvezőbb árat fizetik az áramért. Még az átlagfogyasztást ötödével meghaladó háztartások költségeinél is csak a szerbiai fogyasztók számára kerül kevesebbe a két legfontosabb energiahordozó - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázárak jövő évi első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart. 2023 elején tehát az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos árakkal számolhatnak. Hozzátette: januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás  által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

"A kormány jövőre is mindent megtesz a tíz éve megkezdett rezsicsökkentés fenntartásáért. Már korábban kikötötte, hogy a rendszerhasználati díjak januártól sem emelkedhetnek. A szankciós intézkedések miatt az energiahordozók nemzetközi árai történelmi magasságokba nőttek. Magyarországon a rezsicsökkentés és a nyáron létrehozott Rezsivédelmi Alap kíméli meg a családokat a drasztikus költségnövekedéstől. Az önálló Energiaügyi Minisztérium legfontosabb küldetése is a megfizethető árak és a biztonságos ellátás garantálása"

- idézi az MTI Lantos Csabát.

Az Index hozzáteszi, hogy a tegnap éjjel a Magyar Közlönyben megjelent ezzel kapcsolatban két fontos rendelet; egyrészt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 19/2022. (XII. 21.) MEKH-rendelete az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm.rendelet szerint egyetemes szolgáltatás keretében vételezett földgáz versenypiaci költségeket tükröző árának meghatározásáról címmel. Illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 20/2022. (XII. 21.) MEKH-rendelete az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm.rendelet szerint egyetemes szolgáltatás keretében vételezett villamos energia lakossági piaci árának meghatározásáról címmel.

Utóbbi szerint az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1. és 2023. április 30. között a következőképpen alakul:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint per kWh;
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint per kWh;
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint per kWh.

Ezek az áramárak megegyeznek a jelenlegi piaci árszabással; az összegek tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is. Szintén megegyeznek a jelenlegi piaci árral, illetve tartalmazzák az áfát és a rendszerhasználati díjat a rendeletben meghatározott gázárak: január 1-jétől április 30-ig a lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22 002 forint per MJ.

kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), amelynek az ára januártól is bruttó 2,865 forint per MJ lesz.