Rezsiharc: Németh Szilárd bejelentette, pontosan mennyivel drágul a gáz és az áram

Rezsiharc: Németh Szilárd bejelentette, pontosan mennyivel drágul a gáz és az áram

Azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán energia Európában

- jelentette ki Németh Szilárd, aki a rezsicsökkentés módosításait részletezte csütörtök reggeli rendkívüli tájékoztatóján. A Portfolio.hu szerint a rezsibiztos egyebek mellett ismertette az új lakossági piaci árakat.

Németh Szilárd elismerte, nem tartható fenn, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt, de nem lehet egyszerre "rászabadítani" a piaci árat a lakosságra.

A rezsibiztos a kormány döntéseit tolmácsolta, miszerint meghatároznak egy fogyasztási limitet, ami felett már nem a rezsicsökkentett árat fizeti a magyar lakosság; és bevezet a kormány egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ami kisebb a piaci árnál.

A rezsicsökkentés csökkentését nem mellesleg már a Gulyás Gergellyel múlt héten tartott kormányinfón is belengették.

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, hétpontos intézkedéscsomagot jelentettek be

Rendkívüli kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Németh Szilárd rezsibiztos. A sajtótájékoztatatóra ezúttal váratlan helyszínen, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Sajtóbejáratánál, vagyis a Karmelita kolostornál került sor.

A villamosenergia ára az alábbi szerint alakul:

2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad a rezsicsökkentett kedvezményes ár, e fölött már 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne a politikus szerint.

Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár. A H tarifa pedig korlátlanul fennáll 36 forinton.

A földgáz ára így néz majd ki:

1729 köbméteres éves fogyasztásig, azaz 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként. E fölött 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne Németh szerint.

Megmarad ugyanakkor a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyerek esetén 600 köbméterrel, 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél pedig további 300 köbméterrel nő a fogyasztási limit és így tovább. Egy új kedvezményt is bejelentett: a társasházaknál egy mérő van, ebben a esetben ha nyilatkozik a társasház, albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Magyarán az áram kevésbé ugyan, ám a gáz jóval nagyobb mértékben drágul meg:

az átlagfogyasztás felett több mint hétszeresére ugrik a gáz ára.

A kapcsolódó rendeletek időközben már meg is jelentek a Magyar Közlönyben.