Bepanaszoltak egy március 15-én kitüntetett egyetemi tanárt, miután rettentő közönséges módon hangoztatta rasszizmusát

Bepanaszoltak egy március 15-én kitüntetett egyetemi tanárt, miután rettentő közönséges módon hangoztatta rasszizmusát

Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem…

- állítólag többek között ilyen kijelentés hagyta el a száját a Szegedi Tudományegyetem egyik történészének oktatás közben. A szeged.hu szerint Gulyás László professzorról van szó, aki február 17-én online tartotta meg a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy előadását, és ezen a következő kijelentéseket tette a kizárólag a tananyagra kíváncsi hallgatók előtt:

  • „Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó”
  • „Az angol katonák aprítják a fekákat”
  • „Afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”
  • Beszélt „rendkívül csúnya niggerekről” is
  • Joe Bident nemes egyszerűséggel „félhülyének” nevezte
  • Kamala Harrist pedig „én csak fekete ribancnak szólítom”
  • Szerinte a japán izolációs viselkedés belterjes szaporodást idézett elő, és ez degeneráltakká változtatta az ott lakókat, ami a kreativitásban is megnyilvánul
  • „Jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”
  • „A kreol hallgatólány visszajöhetne”

Gulyás László a szeged.hu-nak az esetről így nyilatkozott:

„Mintegy huszonöt éves egyetemi oktatói pályám során igyekeztem mindig magas színvonalon ellátni feladataimat, s tevékenységemmel kapcsolatban eddig sem személyi, sem szakmai aggály soha nem merült fel. A hallgatók körében előadásaim nagy népszerűségnek örvendnek. Két doktori (PhD) fokozattal és habilitált doktori címmel rendelkező professzorként a tudományos teljesítményt objektív módon jellemző Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisban több mint négyszáz közleményem szerepel (köztük tizenöt önálló könyvem), az azokra való független hivatkozások száma pedig meghaladja az ezerötszázat.”

Látható, hogy a válasznak semmi köze nincs a kérdéshez, abból a szempontból azonban sokat elárul, hogy cáfolat sincs benne. Ugyanakkor a tanár egy másik, iskolai fórumon is reagált a hallgatók irányába, és itt már nem volt ennyire semmitmondóan diplomatikus:

„Tisztelt Hallgató Hölgyek és Urak!

Kósza információk jutottak el hozzám, miszerint néhány hallgatónak nem tetszik az a világnézeti alap, amelyről a migrációs órát tartom. Sőt állítólag feljelentést
írtak ellenem!!!

Ez a sunyi magatartás mélységesen felháborított. Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alap csináltak az ifjú kommunisták. Ez a magatartás méltatlan az egyetemi léthez, ez méltatlan az oktató-hallgató viszonyhoz.

Az egyetemi autonómia leszögezi, hogy az oktatónak a tanítás során alapvető joga a saját értékrendjének megfelelően tanítani. Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként visszautasítom, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet.

A hallgatónak nem kötelező Velem egyetérteni! A hallottak a hallgató a saját értékrendje szerint elfogadhatja, illetve elutasíthatja.

Mivel a migrációs kurzusom szabadon választható tantárgy, azt javaslom, hogy
a) akinek nem tetszik előadásom világnézeti alapja
b) nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel
c) akit ennek hallgatása is zavar

az AZONNAL ADJA LE ÓRÁMAT!!! (Ma éjfélig még megteheti).

Nem szeretném, ha a Szegedi Tudományegyetem, néhány hallgató miatt ideológiai csatatérré változna. Az egyetemi autonómia következtében számos kommunista és liberális oktató tanít egyetemünkön, így ezen hallgatóknak van lehetősége saját világnézeti meggyőződésének megfelelő kurzust hallgatnia.

Üdvözlettel:
Prof.  Dr. Gulyás László egyetemi tanár”

A levélből világosan kitűnik, hogy az egyetemi tanár téveszméje szerint neki alapvető joga van idegenek előtt nyíltan rasszista kijelentéseket tennie, pedig nyilvánvalóan nincs, és nem csak azért, mert törvénytelen, hanem azért sem, mert a hallgatók a tananyagra és az ahhoz kapcsolódó észrevételekre kíváncsiak, nem pedig különböző népek öncélú és szükségtelen szidalmazására.

Megint másik kérdés, hogy szerinte ezek a kijelentések egyenértékűek a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel, ami – főleg utóbbira nézve – egyértelmű tévedés, bár tudjuk, hogy ma már a közvagyon privatizálását is ilyen szövegekkel szokás elfedni a NER-ben, nemhogy holmi széljobbra csúszott véleményt.

De ami ennél is súlyosabb, hogy ilyen magas fokú iskolázottsággal hogyan lehet valaki annyira tompa kés a fiókban, hogy a "kocsmaasztal" helyett random idegenek előtt harsogja szélsőséges nézeteit, holott bárki számára borítékolható lehet, hogy az ilyen közönséges viselkedésnek előbb-utóbb következménye lesz.

A tanár egyébként a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója is, március 15-én pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését vehette át.