Csak a szokásos: magyarellenes rongálássorozattal indult az újév Székelyföldön

A minden eddiginél jobb jószomszédi viszony és a gördülékeny együttélés nevében január 5-ére több székelyföldi település helységnévtábláján is fekete festékszóróval fújták le a magyar feliratokat, írja a Székelyhon.ro.

Az egyelőre ismeretlen elkövetők a Hargita megyei

  • Udvarhelyszéken,
  • Székelyudvarhelyen,
  • Máréfalván
  • Székelyszentléleken és a Maros megyei
  • Makfalva községhez tartozó Hármasfalun

mázolták le a magyar feliratokat, amiből nem nehéz arra következtetni, hogy ismét a román sovinizmus egyik jellemző megnyilvánulásának lehettek tanúi a helyiek.

A portál szerint Székelyudvarhelyen a város Csíkszereda felőli kijáratánál a település végét jelző táblát festették le, Máréfalva Csíkszereda felőli végében a település kezdetét jelző táblát, Hármasfalun a település bejáratánál, Székelyszentlélek Székelyudvarhely felőli határában pedig mindkét helységnévtáblán átfestették a magyar feliratot.

A Székelyhon.ro értesülései szerint a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vasárnap reggel kapott bejelentést a vandalizmusról, és már dolgoznak az ügy felgöngyölítésén. László Szabolcs, az egység vezetője a híroldalnak elárulta, hogy a város kijáratainál ugyan térfigyelő kamerák működnek, ám azok felvételeiről egyelőre még nem tudott érdemben nyilatkozni.

Mivel a város területén történt az eset, a helyi rendőrség foglalkozik az üggyel, viszont az még nem egyértelmű, hogy milyen jogi besorolást kap majd a bűncselekmény.

László Szabolcs közölte: ha rongálás gyanújával indítanak eljárás, akkor át kell adniuk az ügyet az állami rendőrségnek, ha viszont csak kihágásnak minősítik a történteket, akkor a helyi rendőrség mindenképpen megbírságolja az elkövetőket.

Máréfalva polgármestere, Kovács Imre Facebook-oldalán tett közzé egy azóta nem elérhető bejegyzést az esettel kapcsolatban. A Székelyhon.ro ebből a következő sorokat idézi:

„Az eset ismét arra emlékeztet minket, hogy az ország, amelyben élünk nem védi kellőképpen a kisebbségben élők jogait, ezzel is ellehetetlenítve a békés együttélést, etnikai feszültséget keltve. A rongálás mindnyájunkra nézve sértő, hiszen ezeknek a kétnyelvű tábláknak szimbolikus jelentőségük van, annak a bizonyítékai, hogy minden ember egyenlő tagja a közösségnek, nemzetiségétől függetlenül.”

Ezen felül a település első embere a portálnak kifejtette, hogy szerinte az elkövetők komoly helyismerettel rendelkeznek, illetve gyakran megfordulhatnak Udvarhelyszéken és előzetes terepszemlét is végezhettek.

Máréfalván ugyanis éppen azon a helységnévtáblán festették le a magyar feliratot, amely már kívül esik a térfigyelő kamera látóterén.

Ennek ellenére visszanézik a felvételek, hátha a képsorok alapján mégis sikerül beazonosítani az elkövetőket. A polgármester azt ígérte, hogy a mai napon feljelentést tesz a rendőrségen.

„Ez egy nagyon kitervelt munka volt”

– nyilatkozta a rongálással kapcsolatban Kovács.

A Maros megyei Hármasfalun ugyanilyen módon tettek kárt a táblában, a Székelyhon.ro szerint nagy eséllyel ugyanazok az elkövetők. A módszer hasonlósága mellett ugyanis az is szembetűnő, hogy a többi érintett településhez hasonlóan a Székelyudvarhelytől mindössze 60 kilométerre lévő község is a 13A jelzésű országút mentén található.

A hírportál kiemelte: a településjelzések helyreállításában az Országos Útügyi Vállalat megyei kirendeltsége az illetékes, ami példás gyorsasággal reagált az esetre.

Vasárnap délelőtt a lefestett máréfalvi és székelyudvarhelyi táblákat is eltávolították, nem sokkal 10 óra után már csak a festékszóróval befújt székelyszentléleki táblák voltak a helyükön.