Továbbra is piti rongálás a Szent Korona-ábrázolások meggyalázása

A Margit sziget Szent Korona-ábrázolásain lévő kereszteket évek óta következetesen távolítják el rongálók.

Az ünnepi időszakra időzített hír volt, hogy a Margit híd Szent Korona ábrázolásainak 2018 szeptemberi megrongálása kapcsán elfogták az elkövetőket, az ügyészség pedig indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, a rendelkezésre álló iratok alapján döntsön a rongálók megbüntetéséről.

Ha a keresztény hagyományaira oly büszke, a keresztény értékrendjét őrző Magyarországon valaki a keresztény államiság szimbólumát megrongálja, az joggal szembesülhet a törvény teljes szigorával - vonhatná le a helytelen következtetést a gyanútlan hírfogyasztó, de a valóságban sajnos nem erről van szó.

Az igazság az, hogy a Margit sziget Szent Korona-ábrázolásain lévő kereszteket évek óta következetesen távolítják el rongálók, a nyomozó hatóság a jelenséggel szemben tehetetlen, az elkövetők kézre kerítésére nincs határozott szándék, a kormánypártok pedig leginkább elbagatellizálni próbálják ezeket az eseményeket. A megszaporodott rongálások gyakoriságát mutatja, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnök korábban még a Margit híd bekamerázását is kezdeményezte az elkövetők kézre kerítése érdekében, eredménytelenül. Ha az elkövetők részegen nem vonják magukra a polgárok százainak a figyelmét, ahogy az a szeptemberi eset kapcsán történt, akkor szinte biztosan megúszhatják a felelősségre vonást.

Hiába került be jobbikos javaslatra az új büntetőeljárási kódexbe 2012-ben a Szent Korona megsértésének önálló büntetőjogi tényállása, azt a jogalkotók szándéka ellenére senki sem alkalmazza. Pedig a Btk. 334. §-a szerint aki a Szent Koronát meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, akkor is egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A fideszes Polt Péter vezette ügyészség abszolút téves jogértelmezése szerint azonban a törvény célja az volt, hogy Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben megmaradt beavató koronája - amelynek meghatározó eleme egy latin kereszt, és amelyet éjjel-nappal őriznek az Országház Kupolacsarnokában - még nagyobb védelmet kapjon, de ez a védelem nem terjed ki más ábrázolásokra. Így akár Darth Vader fején is ábrázolhatják, a keresztet felcserélhetik horogkeresztre (korábbi írtunk erről ITT), az belefér a művészi szabadságba, ha pedig a Szent Korona köztéri ábrázolásait rongálják meg, az egy piti rongálásnak tudható be, mint mikor például a bulinegyedből hazafelé tartó ittas fiatalok a kukákat rugdalják fel, vagy éppen parkoló gépjárművek visszapillantó tükreit törik le.

A kormány közönyére módfelett beszédes példa a kiskörei Szent István szobor, amelyet megszégyenített, megrongált állapotában a múlt évben koszorúzott meg Szabó Zsolt - időközben lemondatott - fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. Akkor Szabó védelmére sietett a hevesi város fideszes polgármester asszonya, aki a közösségi oldalon tett bejegyzésében magára vállalta a felelősséget, ám a bejegyzés időközben elérhetetlenné vált, arról mára mindösszesen egy helyi blog bejegyzése árulkodik.

Sneider Tamás megkeresésünkre kifejtette, a legutóbbi rongálás elkövetőinek kézre kerítését üdvözli, ugyanakkor személy szerint a keresztények érzéseit bántó bűnesetekkel kapcsolatban is ugyanazt a határozottságot várja el a nyomozó és a vádhatóság munkatársaitól, amelyet más vallások megkülönböztetett tisztelettel övezett tárgyait ért támadások kapcsán is tapasztalhatunk.

L.P.