Komoly földbirtokos lett az V. kerületi fideszes polgármester, a kérdés, hogy mibű'

Komoly földbirtokos lett az V. kerületi fideszes polgármester, a kérdés, hogy mibű'

Ha a vidéki nem szarik, a pesti nem eszik – gondolhatott a klasszikus gúnyolódásra Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester, amikor úgy döntött, ő egyszerre lesz Budapest belvárosának vezetője, és jelentős földterületet gondozó aranykalászos gazda. Abba biztosan nem lehet belekötni, hogy nem képes több lábon állni, de abba talán igen, hogy honnan voltak tízmilliói a folyamatos földvásárlásokra.

Legalábbis ez érdekelte a 24.hu-t, amikor megpróbálták kiszámolni, hogy bruttó egymilliós polgármesteri fizetésből hogyan volt képes az elmúlt években 60 hektárra növelni birtokának méretét. Mivel a polgármester jobbnak látta titkolózni, ezért a cikkben különböző kalkulációkkal igyekeztek összevetni a becsült földárakat és a fideszes politikus vagyonnyilatkozataiból ismert lehetőségeket.

A bakonybéli földterületek becsült ára, valamint a politikus ismert jövedelme között a lap szerint több tízmillió forintos különbség lehet.

Például azt írják, 2019-ben vásárolt 3,43 hektár erdőt, 1,6 hektár legelőt, 8,65 hektár legelőt, 9,78 hektár legelőt, 0,5 hektár rétet és 0,28 hektár vízmosást, aztán 2020-ban egy 2,62 hektáros és 2,4 hektáros szántót, valamint az utóbbival összekapcsolva egy 0,428 hektáros rétet, de a cikk szerint ezeknek a becsült vételára egyszerűen nem jön ki a vagyonnyilatkozatok alapján.

Nyilván egyszerűbb lett volna a helyzet, ha a polgármester nem nézi levegőnek az újságírót és legalább megpróbálja tisztázni a helyzetet, de a nyilvánosság helyes értelmezéséig még hosszú út áll a magyar politikai közeg előtt. Azt pedig, hogy a rengeteg kérdőjel felszámolása érdekében 2022 után mennyi munka várhatna a hatóságokra, még felbecsülni sem lehet.