Szentpéterváron szálltak le az Egyiptomban lezuhant orosz áldozatok

A holttesteket a repülőtérről egy szentpétervári halottasházba vitték, ahol a nap folyamán azonosítják őket. Az áldozatok rokonai DNS-mintákat adtak a szentpétervári repülőtéren kialakított válságközpontban.
A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. Az Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Az egyiptomi és orosz hatóságok azt közölték, hogy egyelőre nem áll módjukban megmondani, mi okozta az utasszállító repülőgép szerencsétlenségét. Viktor Szorotcsenko, a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője kijelentette, hogy a repülőgép még a levegőben esett szét egyelőre ismeretlen okokból, és darabjai húsz négyzetkilométeres térségben szóródtak szét.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyiptomi szárnya bejelentette, hogy az ő fegyveresei lőtték le a gépet. Egy rossz minőségű videót is közzétettek, amin állítólag a gép lelövése látható.  Orosz és egyiptomi szekértők Maxim Szokolov orosz közlekedési miniszter társaságában a helyszínre siettek, ahol megtalálták a két fekete dobozt.  Szokolov egyelőre nem látja hitelesnek a terrorcselekménnyel kapcsolatos változatot.