Sikeresen átültették egy sertés veséjét egy emberbe

Sikeresen átültették egy sertés veséjét egy emberbe

New Yorkban sikerült átültetni egy sertés veséjét egy emberbe anélkül, hogy az illető szervezete ellenreakcióba lépett volna - írja a Reuters

A transzplantáció során olyan, GalSafe típusú sertést használtak, amelynek génjeit úgy módosították, hogy szövetei már ne tartalmazzák azt a molekulát, amelyről ismert, hogy szinte azonnali kilökődést vált ki. Az elutasítást kiváltó cukormolekula vagy glikán, az úgynevezett alfa-gal kiiktatása megoldotta a korábbi problémát.

A cikk szerint egy agyhalott személyen végezték a kísérletet, amelybe a vesebetegségben is szenvedő beteg családja is beleegyezett. Ezt követően lekapcsolták az őt életben tartó gépekről.

Az új vesét a páciens ereihez rögzítették, és a testén kívül, de a szervezetével összeköttetésben tartották három napig. A kutatók szerint a vese működése normálisnak tűnt, valamint a kreatinszint normális értéktartományba került.

A jelenlegi kísérlet során egyetlen átültetés történt, és a vese csak három napig maradt a helyén, így a jövőbeni vizsgálatok valószínűleg új akadályokat tárnak fel, amelyeket még le kell küzdeni 

- mondta Dr. Robert Montgomery, a vizsgálatot vezető transzplantációs sebész.

Montgomery szerint a kutatók orvosetikusokkal, jogi és vallási szakértőkkel való együttműködést követően kértek a családtól hozzájárulást.

Az elért eredmény azért tekinthető kulcsfontosságúnak, mert már évtizedek óta dolgoznak azon, hogy állati szerveket használhassanak emberbe történő átültetésre, de eddig nem tudták, hogyan érhető el, hogy arra az emberi szervezet ne szervkilökődéssel reagáljon.