Szijjártó visszasírja a Trump-érát, mert akkor még az Orbán-féléket is komolyan vették

Szijjártó visszasírja a Trump-érát, mert akkor még az Orbán-féléket is komolyan vették

A Fidesz-kormány külügyminisztere egy trumpista tévécsatornánál haknizott Amerikában, és a többszörös vádemelés alatt álló bukott elnököt méltatta. A mostani elnököt hibáztatta Putyin agressziójáért, ezért ő és Orbán Trump visszatérésének drukkol.

"Mi Trump elnök mellett állunk, drukkolunk neki, hiszen az ő vezetése alatt voltak legjobbak a politikai kapcsolatok az Egyesült Államok és Magyarország között" – mondta a fideszes külügyminiszter a Newsmax amerikai tévécsatornának.

Orbán külügyére továbbra is a bukott elnök kegyeit keresi, mivel nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok vezetése nem venné komolyan a magyar kormányt.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban a Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított újabb vádemeléssel kapcsolatban a "liberális mainstream" démonait festette a falra, és párhuzamba állította az amerikai exelnök helyzetét azzal, amikor Orbán Viktort jogos kritikával illetik kormánya hibái és bűnei miatt.

A Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatos időhúzásról semmi konkrétat nem mondott, csak csúsztatott. Az Orbán Viktor parancsait mindig kérdés nélkül végrehajtó fideszes képviselőkre hárította a felelősséget: "A képviselőinken múlik, akik a parlamentben kétharmados többséggel rendelkeznek, hogy mikor kívánják napirendre tűzni ezt a kérdést" Állítólag azért ülnek a fideszesek Svédország ügyén, mert nehezményezik az északról érkező kritikát és megsértődtek:

az elmúlt tíz évben állandó vádakat és rágalmakat fogalmaztak meg "velünk szemben" a svéd politikusok, mondván, hogy "Magyarország nem demokrácia, diktatúra vagyunk", bármit csináltunk, az nem volt legitim.

Úgy fogalmazott: "Nagyon hasonlóan egyébként a Trump elnökkel szembeni kritikákhoz (...) a mi képviselőink ezt sértésnek vették, ők, ugye, az emberek szavazataiért küzdenek a választási kampányokban, hogy a választóik életszínvonalát javítsák, és akkor hirtelen egy másik országból azt mondják rájuk, ők nem demokratikusan, hanem diktatórikusan működnek."

Szijjártó visszamondta az orosz propagandát: a külügyminiszter a Biden-adminisztrációra kenné, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát.

"Úgy látom, hogy ha Trump elnök nyerte volna meg a legutóbbi elnökválasztást itt az Egyesült Államokban, akkor ez a háború nem tört volna ki, mert Trump elnök hivatali ideje alatt nem történt orosz támadás senki ellen" – fogalmazott Magyarország Trump-hívő külügyminisztere.

(Címlapkép: Szijjártó Péter és Donald Trump, Szijjártó Péter/facebook)