Szijjártó a magyar megoldásnál nem tud demokratikusabbat elképzelni

Szijjártó a magyar megoldásnál nem tud demokratikusabbat elképzelni

Szijjártó Péter a CNN-nek adott interjút, Christiane Amanpour a felhatalmazási törvényről kérdezte a külgazdasági és külügyminisztert.

A tárcavezető szerint

számos álhír terjed Magyarországról az új törvénnyel kapcsolatban,

amelyekben az időkorlát hiányát emelik ki. Ez a kritika szerinte nem teljesen igaz, mert csak a parlament hirdetheti ki a rendkívüli helyzetet.

Őszintén szólva ennél demokratikusabb megoldást nem is tudok elképzelni, hiszen a törvény a parlamentnek ad döntési jogot, amely demokratikus felhatalmazást kapott az emberektől

- mondta Szijjártó.

Hozzátette, hogy az Európai Unióban négy ország választott hasonló megoldást: Lengyelország, Horvátország, Málta és Magyarország, emellett még van négy olyan ország, amely esetében a meghosszabbítási jogkör kizárólag a kormány döntésétől függ, parlamenti jóváhagyás nélkül: Észtország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia.

Itt írtunk arról, hogy például Franciaországban 2, míg Nagy-Britanniában 6 hónapra szól a felhatalmazás:

Mit tud kezdeni az Európai Unió a felhatalmazási törvénnyel?

A nemzetközi szervezetekben sem maradt észrevétlen a magyar felhatalmazási törvény, ami a kormánynak gyakorlatilag időkorlát nélkül, a kabinet kommunikációja szerint viszont csak a járvány végéig veszélyhelyzeti, rendeleti kormányzást biztosít. Az ellenzék úgy látja, hogy a kormánypártok visszaélnek hatalmukkal. Ha világosan meg lenne határozva, hogy hány hónapra kapja ezt a felhatalmazást a vezetés, támogatni is tudták volna a törvényt.

Szijjártó nem hinné, hogy bárki meg tudja mondani, mikor lesz vége a járványnak, ezért helyesnek tartja, hogy a parlament dönthessen a veszélyhelyzet végéről.

A riporter itt emlékeztette, hogy kétharmados többsége van a Fidesz-KDNP-nek, Szijjártó erre azzal válaszolt, hogy „a parlament összetétele nem egy lottósorsolás, hanem a választások eredménye”.

A külügyminiszter szerint az is álhír, hogy a kormány ellenőrizetlenül és korlátlanul hozhat rendeleteket, mert a törvény világosan kimondja: csak a vírussal összefüggésben, az ország, az emberek és a gazdaság védelme érdekében dönthetnek, ezek a jogok pedig korlátozottabbak annál, mint amivel például a francia elnök normál körülmények között bír.

Szóval úgy beállítani ezt a helyzetet, mint egy demokrácia elleni támadást, őszintén szólva méltatlan.

Amanpour az interjú során tényleg belefutott egy fake newsba, amikor azt állította, hogy Magyarországon már nem működik a parlament, Szijjártó válaszában elmondta, hogy ő maga is felszólalt, tehát van ülésezés, és lesz is.

A teljes interjú:

Teljes CNN Amanpour interjú

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. április 9., csütörtök