Szijjártó megerősítette: Magyarország nem lép ki a budapesti székhelyű orosz "kémbankból"

Szijjártó megerősítette: Magyarország nem lép ki a budapesti székhelyű orosz "kémbankból"

Magyarországon kívül minden európai uniós tag kivonult már az orosz Nemzetközi Beruházási Bankból az Ukrajna elleni támadás kezdete óta, Szijjártó Péter azonban megerősítette az RTL Híradó kérdésére, hogy Magyarország marad az orosz "kémbankban".

Szankciókat követelnek Orbántól Putyin ellen az Egységben Magyarországért politikusai

Három fontos vonatkozásban is szankciókat követeltek a Vlagyimir Putyin elnök vezette Oroszországgal szemben az Egységben Magyarországért pártszövetség szombati online sajtótájékoztatóján: Paks II. felfüggesztése és a Putyin üzleti köréhez kapcsolódó vagyonok befagyasztása mellett az orosz kémbank kiutasítását is elvárják Orbán Viktortól.

Szijjártó szerint a bank fontos szerepet játszik a magyar gazdaságban: beruházásokat finanszíroz és nagy magyar vállalatoknak is biztosít finanszírozást a működéshez. Szerinte ha ez kiesik, annak a magyar gazdaság látja a kárát, a kormány viszont el akarja kerülni ezt.

A külügyminiszter a kilépést csak akkor fontolná meg, ha a bank bármilyen európai szankciós listára felkerülne, szankciókról az Európai Unióban pedig kizárólag az Európai Tanács, vagy annak valamely formációja dönthet. A Tanács előtt egyelőre nincs olyan javaslat a miniszter szerint, ami a Nemzetközi Beruházási Bank szankciós listára helyezéséről szólna, amennyiben ez változik, akkor ki fogják róla alakítani az álláspontjukat.

Márki-Zay az ellenzéki tüntetésen: Mi nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán, takarodj!

Kisebb tömeg gyűlt össze kedd este a „Putyin, takarodj!" címmel meghirdetett tüntetésre a Nemzetközi Beruházási Bank elé. A tüntetést Péterfi Judit, Márki-Zay Péter sajtófőnöke nyitotta meg, aki szerint békét akarnak az orosz emberek is, de a magyarok és a világ is.