Szijjártó radikálisan felgyorsítaná a paksi beruházást, jövőre indulhat az építés, 2030-ra akarják üzembe helyezni

Szijjártó radikálisan felgyorsítaná a paksi beruházást, jövőre indulhat az építés, 2030-ra akarják üzembe helyezni

Mint megírtuk, Szijjártó Péter külügyminiszter az új kormányban megkapta a paksi bővítés (energiaügyek, energiabiztonság) bővítés felügyeletét is. A magyar külügyér szerint 2023 második felében már indul a paksi reaktorok építése, nincs gond az oroszokkal, el fogják tudni végezni a feladatot - erről számolt be szerda délelőtt a Parlament Fenntartható fejlődés bizottságának miniszterjelölti meghallgatásán a munkáját folytató Szijjártó, akit a bizottság LMP-s elnöke, Keresztes László Lóránt kérdezte. Az ülést Szijjártó Facebook oldalán élőben közvetítette.

A fenntarthatósági bizottság egyébként még soha nem hallgatta meg őt.

Telex azt írja, a miniszter szerint a jövőben az energiapolitikai kérdések megszűnnek szakmai kérdések lenni, helyette „kőkemény politikai kérdésekké” válnak. Ezért kapta meg a minisztériuma ezt a területet.

A miniszter először sorolni kezdte, mi mindent tett a kormány a magyar energiaellátás stabilizálása érdekében, kiemelte, hogy 2010-ben még csak 2 szomszédos országgal volt földgázvezetékes összeköttetésünk, most viszont már hattal van. A villamosenergia-összekötettés is folyamatosan fejlődik, egyre több a nemzetközi csomópont.

Szijjártó Péter szerint

szűkülnek az energiaforrások, mivel van egy európai törekvés a keleti energiaforrások kiiktatására, ezért újak után kell nézni.

Folyamatos összeköttetésben van a Gazprom vezetőivel

„A Gazprommal megkötött hosszútávú szerződésünk biztonságot ad” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy folyamatos összeköttetésben áll a Gazprom vezetőivel, illetve a tranzitország, Bulgária szakembereivel.

Elmondta,

a gáztározók jelenleg 25 százalékos töltöttségi szinten állnak, megkezdődött a betárolás télire.

A paksi bővítésről szólva elmondta azt mondta, "a jelenlegi energiaellátási helyzet miatt a projekt radikális felgyorsítására van szükség".

A cél továbbra is az új blokk 2030-as üzembe helyezése

Szerinte az EU zöld utat adott a nukleáris energiának. Kiemelte,

a Roszatom vezetői biztosították, hogy technológiailag és pénzügyileg is képesek végigvinni a projektet, a cél továbbra is az új blokk 2030-as üzembe helyezése.

A munkáját a korábbi miniszter, Süli János államtitkárként segíti.

„Az első beton öntése jövőre esedékes”

– fogalmazott Szijjártó, hozzátéve, hogy az év második felére gondolt. Elmondta, szeretnék, ha még ebben az évtizedben be is indulnának a reaktorok.

Ha a kormány valóban a tervek szerint szeretné megkezdeni az új blokkok működtetését, akkor lesz munka dögivel. Mint arról beszámoltunk, tavaly októberben nem fogadta el Paks2 engedélykérelmét az Atomenergia Hivatal, helyette hiánypótlást kértek. A határidőt egyszer már meghosszabbították három hónappal, további hosszabbításra azonban nem volt lehetőség, ezért kértek végül hiánypótlást.

Biztató: nem fogadta el Paks2 engedélykérelmét az Atomenergia Hivatal, hiánypótlást kérnek

További értékelésekre van szükség, az OAH ezért nem adta meg a Paks 2 engedélykérelmét, hanem hiánypótlásokat rendelt el - számolt be cikkében a hvg.hu. Szeptember 30-án járt le a határidő, ameddig az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) el kellett bírálnia az új paksi atomerőmű dokumentációját, az építés engedélykérelmét.

Akkor azt is írtuk, nem csoda, hogy az OAH hiánypótlásokat rendelt el, a kivitelező orosz Roszatom tervei ugyanis alapjáraton nem feleltek meg az uniós előírásoknak, így azokat át kellett dolgozni, ráadásul azután is kétséges volt, kiállják-e egy uniós tagország hatósági ellenőrzését.