"Szilveszteri csata" Berlinben - döbbenetes felvételek a német fővárosból is

Tömegbe lőtt petárdák, riasztó(?)pisztollyal lövöldözés, kapualjakba húzódó, rettegő járókelők és menekülő babakocsis anyuka.

A döbbenetes videót a Spiegel munkatársai készítették.

Tömegbe lőtt petárdák, riasztó(?)pisztollyal lövöldözés, kapualjakba húzódó, rettegő járókelők és menekülő babakocsis anyuka.

Ilyen jeleneteket utoljára 2006 októberében élhettünk át Budapesten - és azt nem bulinak, hanem utcai harcoknak neveztük. Hasonlóan jellemzi a szilveszteri berlini eseményeket maga a Spiegel, de például a Blic bulvárlap is.


 

A felvételek Neuköllnben, a főváros nagyrészt bevándorlók lakta nyolcadik kerületében készültek. A negyed nem csak számozásában hasonlít a budapesti "nyóckerre" - de bűnözési mutatóiban is. Kristin Heisig volt bírónő 2010-ben megjelent, nagy vihart kavart, "A türelem vége" című könyvében azt írja: a berlini ügyészség 550 olyan embert tart nyilván, akik már legalább tíz alkalommal követtek el különböző súlyos bűncselekményeket. Csaknem a felük, Neuköllnben él.

A különösen veszélyes bűnözők 44%-a arab, 34%-a török származású, de a többiek is szinte kivétel nélkül bevándorlók.

Az idei nem az első rázós óévbúcsúztatás volt Berlinben. Ezt az éjszakát már évek óta úgy emlegetik Neuköllnben: "Silvester Krieg", vagyis "szilveszteri csata". Ennyire elborult őrjöngésről azonban, mint az idei, a múltból nem tudunk. Ha így megy tovább, hamarosan nem csak szilveszterkor lesz csatatér a német főváros. Nem kellene megvárni...