Szintlépés: a nyolcadik legnagyobb bankká nőtte ki magát Tiborcz Gránit Bankja

Szintlépés: a nyolcadik legnagyobb bankká nőtte ki magát Tiborcz Gránit Bankja

A NER-es pénzintézet mérlegfőösszege már 1200 milliárd (!) forintra nőtt 2023 végére, így az MNB definíciója szerint már nagybanknak számít a miniszterelnök vejének bankja. Gyarapodik szépen az orbáni oligarchia.

A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - tájékoztatta a Tiborcz István-féle pénzintézet kedden az MTI-t.

Az Orbán Viktor vejéhez kötődő bank minden szegmensben a bankszektor átlagát meghaladó növekedést ért el 2023-ban: a lakossági hitelek 22 százalékkal, a 2,3 százalékos piaci átlag mintegy tízszeresével nőttek, a lakossági betétek 9,1 százalékkal emelkedtek a piacon mért 6,2 százalékos csökkenéshez képest.

A vállalati hitelezés, a növekedési kötvényprogramot beleszámítva, 6,7 százalékkal nőtt, meghaladva a piac 5 százalékos bővülését - ismertették a gyarapodó bank közleményében.

Igazi sikersztoriról van szó...

Az MNB nyilvántartása szerint

tavaly közel minden ötödik (18 százalék) új lakossági számlát a Gránit Banknál nyitották.

A NER-bank az év végén csaknem 190 ezer ügyfélszámlát vezetett.

A tavalyi nyereség eredménytartalékba helyezésével a pénzintézet saját tőkéje konszolidált szinten megközelítette a 80 milliárd forintot. A mérlegfőösszeg 25 százalékkal 1200 milliárd forintra nőtt 2023 végére, ezzel a Gránit Bank a jegybank definíciója szerint már nagybanknak számít - emelték ki.

A sikerjelentést úgy folytatták: at idei év első négy hónapjában a teljes eszközérték tovább növekedett és elérte a 1400 milliárd forintot, míg az ügyfélszám ugyanebben az időszakban 30 ezerrel bővült.

Az adózás előtti eredmény pedig meghaladta a 6,5 milliárd forintot.

Mint írták, a tervezettet is meghaladó 2023-as eredmény a bank növekvő üzleti aktivitásának és a rendkívül alacsony költségszintnek köszönhető: a költség/mérlegfőösszeg mutató 1,1 százalékos mértéke fele a bankszektor 2,2 százalékos átlagának, a 34,5 százalékos költség/bevétel mutató is közel 10 százalékponttal jobb a szektorszintű értéknél.

A hatékony működés kiváló portfólió minőséggel társult: a nem teljesítő hitelek aránya 0,02 százalék volt, szemben a bankszektor 2,9 százalékos átlagával - közölték.

A szintén Tiborcz-féle Diófa Alapkezelő már Gránit Alapkezelő néven fut

A Gránit Bank a fenntartható és profitábilis növekedésre fókuszál a részvényesi érték folyamatos növelésével, megőrizve a bank innovációs versenyelőnyét - idézte a közlemény Hegedüs Éva elnök-vezérigazgatót.

A befektetési üzletágban a kezelt vagyon nagysága csoportszinten meghaladta a 2500 milliárd forintot - jelezték.

A közleményben ismertetik az is, hogy

tavaly lezárult a Diófa Alapkezelő megvásárlása, amely Gránit Alapkezelő néven működik tovább, idén pedig a jegybank jóváhagyása után zárulhat a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeinek korábban bejelentett akvizíciója.

A Gránit Bank az elmúlt évben vezette az öt másodpercen belül megvalósított fizetési kérelmen alapuló, illetve a piaci középárfolyamon történő devizaváltást, az azonnali devizaszámla-nyitással, devizakártya igényléssel egybekötve, illetve az öt percen belül megvalósuló szelfis számlanyitást.

Idén a befektetési szolgáltatásoknál a tervek szerint egy piacvezető újdonsággal készülnek, a lakossági kártyapaletta pedig hitelkártyával bővül - tudatták.

2023-ban számos rangos elismerésben részesült a 2010-ben alapított pénzintézet. A Mastercard Év Bankja versenyen elnyerték a fődíjat, a Global Banking and Finance Review brit pénzügyi szaklap szerint pedig a leggyorsabban növekvő digitális pénzintézet volt Magyarországon a Gránit Bank - árulták el végül a NER-es bankról.

(Címlapkép: Tiborcz István - Béli Balázs/Alfahír)