Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

Szlovákia rendeletben tiltotta meg az Ukrajnából az országba érkező gabona feldolgozását és az ukrán gabonatermékek forgalmazását - számol be a Napi.hu.

A szigorú fellépésre azt követően került sor, hogy 1500 tonna Ukrajnából származó búzából vett mintát a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (ŠPVS). Ebből pedig kiderült:

a bevizsgált olcsó ukrán búza növényvédőszer-tartalma ezer (!) százalékkal haladta meg a Szlovákiában engedélyezett mértéket. A hatóságok szerint nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru, így elrendelték annak megsemmisítését.

A lap emlékeztet, hogy a súlyosan szennyezett ukrán gabonával kapcsolatos vizsgálatok eredményeiről és a bevezetett tilalomról a szlovákok tájékoztatják az EU tagállamait, továbbá a többi visegrádi ország (Magyarország, Lengyelország és Csehország), valamint Bulgária és Románia mezőgazdasági minisztereivel külön is egyeztetnek majd a napokban.

Nemrég Lengyelország megállapodott Ukrajnával a gabonaexport átmeneti leállításáról, ám a lengyel mezőgazdasági miniszter lemondott az olcsó ukrajnai gabona beáramlása miatt, mert az a gazdákat nehéz helyzetbe hozza. Romániában pedig országszerte tüntetni kezdtek a gazdák, így tiltakozva az ukrán gabonadömping ellen. Pár hete a bolgár, a lengyel, a román, a szlovák és a magyar miniszterelnök által az EB elnökének küldött levélben újabb uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérték a veszteséget szenvedő mezőgazdasági termelők támogatására. A kormányfők az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérték, hogy az ne az EU belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el.

Korábban pedig az Alfahír részletesen bemutatta, hogy gyakorlatilag a magyar gazdákat csőbe húzva árasztotta el hazánkat ukrán gabonával az Orbán-kormány is: az előzményekkel együtt jártuk körül, milyen hibákat követtek el, és összességében mi a baj a silányabb minőségű ukrajnai gabonával.

Címlapkép: Árpát aratnak a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. (MTI/EPA)