Szlovákia bocsánatot kért a roma nők kényszer-sterilizálása miatt

Szlovákia bocsánatot kért a roma nők kényszer-sterilizálása miatt

A szlovák kormány hivatalosan is bocsánatot kért szerdán amiatt, hogy az országban a kommunizmus korszakában becslések szerint több ezer roma nőt kényszer-sterilizáltak.

A négypárti koalíciós kormány nyilatkozatában elítélte az éveken át tartó jogsértéseket, és bocsánatot kért az érintettektől.

Az ország romaügyi megbízottja honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a károsult nők számát csak becsülni lehet, de feltételezhetően több ezren lehetnek.

A kormány tájékoztatása szerint 1966 és 1989 között az akkori hatóságok a kényszer-sterilizálást azzal a céllal hajtották végre, hogy visszafogják a roma kisebbség népszaporulatát. De egyes klinikákon még a kommunista rendszer bukását követően is - 1990-től egészen 2004-ig - jogellenesen nyomást gyakoroltak elsősorban a roma nőkre, hogy szülés után beleegyezésüket adják a sterilizáláshoz.

Jogvédő szervezetek és az Európa Tanács is évek óta követelték a szlovák vezetéstől, hogy ismerje el az emberi jogok múltbéli szisztematikus megsértését, és kérjen bocsánatot az áldozatoktól.

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán este mikroblogján üdvözölte a szlovák kormány döntését. Fontos első lépésnek nevezte a történteket, egyúttal szorgalmazta, hogy mielőbb létre kell hozni egy mechanizmust az érintettek kárpótlására.

(MTI)