Szlovákia a vásárolt 200 ezer orosz vakcinájából 160 ezren túlad és eladományoz

Szlovákia a vásárolt 200 ezer orosz vakcinájából 160 ezren túlad és eladományoz

Egy ideje már tudni, hogy Szlovákia azt tervezi, hogy túlad felesleges orosz vakcináin, azt azonban nem lehetett tudni, hogy pontosan mekkora mennyiségről van szó. A Paraméter most azt írja,

160 ezer adag Szputnyik V vakcinát adnak, adományoznak el, elsősorban nyugat-balkáni országoknak.

Szlovákiában 200 ezer adag oltóanyag áll rendelkezésre, de keddig mindössze 14 214-en jelentkeztek a nem regisztrált vakcinára, 8004 embert pedig már be is oltottak vele.

A szlovák kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy 160 ezer Szputnyik V vakcinát harmadik országokkal kötött kétoldalú megállapodások alapján értékesíti vagy eladományozza.

A portál cikke szerint Argentínát érdekli a Szputnyik megvásárlása, az adományozás iránt Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Albánia érdeklődik, Montenegró pedig mindkét megoldásra nyitott egy államközi megállapodás formájában.

Mint megírtuk, Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter szerint az ország lakosainak átoltottságát növelné, ha a lakosság egyes csoportjait kötelezően beoltanák.

Szlovákiában fontolóra vették a kötelező oltás bevezetését

A szlovák egészégügyi miniszter a DenníkN-nek beszélt arról, hogy a szaktárca fontolóra veszi a kötelező karantén alkalmazását azok számára, akik elhallgatják, hogy magas kockázatú országokból tértek haza. Vladimír Lengvarský szerint az ország lakosainak átoltottságát pedig növelné, ha a lakosság egyes csoportjait kötelezően beoltanák - számol be a Paraméter.