Nem vicc: elfogadta a Covid-lottót a szlovák parlament

Nem vicc: elfogadta a Covid-lottót a szlovák parlament

Szlovákiában pénzjutalomban részesülnek azok, akik rábeszélnek valakit az oltásra. A koronavírus ellen beoltott személyek Covid-lottón vehetnek részt, mindkét vakcinadózis esetén pedig dupla eséllyel indulnak - írja az Új Szó

A javaslatról a szlovák parlament pénteken döntött:

a jelenlévő 78 képviselőből 77 támogatta.

Azok egyébként, akik az egydózisú Johnson & Johnson oltóanyagot kapták, természetesen két "szelvénnyel" kerülnek a sorsolásba.

A magyar nyelvű szlovák hírportál szerint a Covid-lottó során legalább 6 240 nyereményt osztanak ki, amelyet a kisorsolástól számított 30 napon belül fizet ki a pénzügyminisztérium. Minderre heti szinten maximum 2 millió eurót szánnának.

Az oltakozásra való rábeszélésért járó bónusz feltétele, hogy az ajánlott személy 18 év feletti legyen, továbbá az, hogy az oltás július 1. és október 31. között történjen meg. Emellett egy személy legfeljebb 50 főt ajánlhat. 

Ha az ily módon beoltott személy

  • 50 év alatti, abban az esetben 30 euró,
  • ha 50 és 60 év között van, akkor 60 euró,
  • ha 60 évnél idősebb, akkor pedig 90 euró pénzjutalomban részesül az ajánlója.

Az ezért ígért bónuszt november 30-ig fizetik ki az ajánlók számára.

Északi szomszédunknál úgy tűnik, a minél magasabb átoltottság elérését nem bízzák a véletlenre, ugyanis az oltottak számát nem először igyekeznek növekedésre bírni:

Szlovákiában fontolóra vették a kötelező oltás bevezetését

A szlovák egészégügyi miniszter a DenníkN-nek beszélt arról, hogy a szaktárca fontolóra veszi a kötelező karantén alkalmazását azok számára, akik elhallgatják, hogy magas kockázatú országokból tértek haza. Vladimír Lengvarský szerint az ország lakosainak átoltottságát pedig növelné, ha a lakosság egyes csoportjait kötelezően beoltanák - számol be a Paraméter.