Csalódott a szlovák államfő, amiért Orbán megvétózta az olajembargót

Csalódott a szlovák államfő, amiért Orbán megvétózta az olajembargót

Zuzana Čaputová csalódását fejezte ki Magyarország olajembargóval kapcsolatos elutasító álláspontja miatt. A szlovák köztársasági elnök erről Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott találkozója után beszélt. A két államfő egyetértett abban, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát, egyebek mellett az EU-tagság ügyében is - számolt be erről a napunk.sk.

„Szlovákia az EU egységes álláspontját képviseli, ami az olajembargóra is kiterjed. Fontos az EU-országok és az egész világ egysége a kérdésben. Magyarország álláspontja ettől eltér, ami csalódást jelent számunkra“

- mondta Čaputová, majd ebbéli véleményét árnyalva hozzátette, Szlovákiának az orosz kőolaj behozatalának teljes leállításához átmeneti időszakra van szüksége, hogy megtörténjen a szükséges infrastruktúra kiépítése, illetve a technológiai átállás.

Ez a gyakorlatban nem tér el az Orbán-kormány kommunikációjától, hiszen hazánk sem tudna technológiai átállás nélkül leválni az orosz energiaszektorról. Ez Orbán Viktor becslése szerint 5 évig is eltarthat. 

Mindenesetre Čaputová szerint Magyarország hozzáállása kétségessé teszi a Visegrádi Együttműködés alapelvének a működését, ami szerinte az egység.