Magyar vonatkozásai is vannak a szlovén pártfinanszírozási botránynak

Felgöngyölítésre váró szálak, melyek összefűzik Szlovéniát és Magyarországot.

Janez Janša – aki egy tévéműsorban elszólta magát - állítólag aláírt egy kölcsönszerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai szerb nő adott adott pénzt a SDS-nek.

A 24.hu azt írja: Janša a feltételezett magyar érintettségre utalva a szlovén állami tévé Odmevi című műsorában azt mondta, a 450 ezer eurós lombard hitel (rövid lejáratú hitel, amelynek biztosítéka valamilyen forgalomképes ingó dolog.) megszerzésében voltak a „segítségére”.

A 24.hu két magyar szálat említ:

  1. Az SDS egy olyan tulajdoni részesedést adott letétbe, amely 44 százalékát képviseli a Nova Obzorja nevű kiadóvállalatnak. Ebben a cégben pedig tavaly többségi tulajdont szerzett Schatz Péter, az MTVA korábbi üzleti és termékfejlesztési igazgatójának érdekeltségi körébe tartozó, kormánypárti Ripost magazint kiadó Ripost Média Kft. A Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz közelálló Ripost más szlovén sajtóorgánumokban is részesedést szerzett.
  2. A másik szál a hitelt nyújtó boszniai nő, Dijana Đuđićon keresztül göngyölíthető fel. A nő hátterének utánanézett a Siol.net, amely talált egy olyan vállalkozót, aki megerősítette: küldött pénzt egy Đuđićhoz köthető magyar bankszámlára. A cikkben szereplő, néhány tízezer eurós összeg pár nappal azelőtt érkezett a magyar számlára, hogy a nő kölcsönadott volna 450 ezer eurót az SDS-nek.

Az ügyben jogértelmezési vita alakult ki, a szlovén pártok külföldi jogi személy általi finanszírozását törvények tiltják, az SDS azonban magánszemélytől kapta a hitelt. Ugyanakkor a 450 ezer eurós hitel egyes értelmezések szerint felülmúlja azt az összeget, amelyet magánszemély adhat egy szlovén pártnak, így ez sértheti a pártfinanszírozásról szóló törvényeket.

Csütörtökön az SDS bejelentette: kamatostul visszafizeti a Đuđić-tól kapott pénzt, azonban ennek ellenére a szlovén Számvevőszéki Bíróság vizsgálatot indít a hitel ügyében.