A kormányzati tájékoztatás ellenére a szociális ágazatban továbbra is várják, hogy beoltsák őket

A kormányzati tájékoztatás ellenére a szociális ágazatban továbbra is várják, hogy beoltsák őket

Szociális területen tevékenykedő szervezetként és szakszervezetként nyílt levélben hívja fel az Esély Labor Egyesület, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) Kásler Miklós, Fülöp Attila és Müller Cecília figyelmét arra, hogy a szociális dolgozók COVID-19 elleni teljeskörű beoltása a mai napig nem történt meg. 

Ennek okán azt követelik, hogy sürgősen tegyék elérhetővé a Covid-19 elleni védőoltást intézmény- és fenntartói típustól – önkormányzati, egyházi, civil, egyéb – függetlenül minden szociális ágazati dolgozó és szociális ellátásban részesülő ügyfél számára.

Mint fogalmaznak, nem kell sokáig taglalni azt, hogy a szociális intézményekben dolgozó szakemberek miért fokozottan veszélyeztetettek.

A tapasztalatunk azonban az, hogy míg bizonyos bentlakásos intézmények lakói és dolgozói részére biztosították eddig az oltás lehetőségét, addig számos közvetlen ügyfélkapcsolaton alapuló intézmény működik jelenleg is oltatlan munkatársakkal

– írják.

Ilyenek többek között egyébként a teljes szociális és gyermekvédelmi alapellátás – néhány szerencsés kivételtől eltekintve –, valamint a gyermekvédelmi szakellátás is. 

A szociális dolgozók jelentős része tehát munkáját úgy végzi – tájékoztatnak –, hogy e pillanatban nincs beoltva, ezért nap mint nap kockáztatja ügyfelei, családtagjai és saját egészségét, életét.

A szervezetek hangsúlyozzák, a Nemzeti Népegészségügyi Központ felületén közzétett oltási terv szerint azonban

az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása. Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni.


Az idézett terv szerint tehát ezen szakembereknek nem kell regisztrálniuk a megadott felületen, hiszen elsőbbséget élveznek. Mivel azonban a mai napig nem részesültek oltásban, illetve sokan nem is regisztráltak, nemhogy előrébb volnának az oltási rendben, de ezáltal fel sem kerültek az oltandó személyek listájára.

Kérjük, hogy azonnal intézkedjenek, biztosítsák minden szociális szolgáltatásban érintettnek és a szociális ágazatban dolgozó szakembernek a védőoltáshoz való hozzáférés lehetőségét, korrekt és érdemi tájékoztatását!

– zárják levelüket.