Terrortámadás és tűzharc a szomáliai szállodánál, több áldozat is van

Terrortámadás és tűzharc a szomáliai szállodánál, több áldozat is van

Hétfőn kora hajnalban véget ért a lövöldözés a mogadishui szállodánál, ahol előző este egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, majd társai behatoltak az épületbe. Kilencen meghaltak, többen megsebesültek - írja a Magyar Távirati Iroda a szomáliai rendőrségre hivatkozva.

Mint írják: a merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab terrorszervezet jelentkezett a szervezet szócsövének számító Andalus rádióadón keresztül.

A merénylő robbanószerekkel megpakolt autóval törte át az Afrik hotel egyik kapuját vasárnap este, és a levegőbe röpítette magát. Ezután az al-Shabaab fegyveresei behatoltak az épületbe, tűzharc bontakozott ki köztük és a szálloda biztonsági személyzete közt. A lövöldözés órákon át tartott, kora hajnalban fejeződött be.
 
Kilenc ember, köztük a hadsereg egyik tábornoka és négy terrorista meghalt, tíz civil megsebesült.

Mohamed Hussin Roble miniszterelnök közleményében elítélte a "barbár" támadást. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, valamint megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám jogrendet) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen, Mogadishuban is.