Végleg kettészakadt a szombathelyi Fidesz: független polgármester-jelöltként indul ősszel a fideszes alpolgármester

Végleg kettészakadt a szombathelyi Fidesz: független polgármester-jelöltként indul ősszel a fideszes alpolgármester

Független jelöltként indul el Koczka Tibor, Szombathely fideszes színekben megválasztott alpolgármestere. - adja hírül a Nyugat.hu.A politikus keddi sajtótájékoztatóján  elmondta: "a pártok és helytartóik háborúskodása helyett békét és együttműködést" kínál. 

Koczka 2014-ben még a kormánypárt helyi listavezetője volt, az elmúlt öt évben pedig alpolgármesterként dolgozott a városban. Amikor az év elején Molnár Miklós, a Fidesszel addig szövetségben álló Pro Savaria Egyesület alpolgármestere felbontotta az együttműködést, és így az ellenzék többségbe került a közgyűlésben, Koczka még kitartott Puskás Tivadar polgármester mellett. 

Áll a bál Szombathelyen: az ellenzék gyakorlatilag átvette az irányítást a közgyűlésben

Emellett az ellenzéki többség az általuk javasolt ügyeket vette napirendre, emellett több olyan napirendi pontot elutasítottak, amelyet a polgármester javasolt. Az ellenzéki javaslatra napirendre vett témák között olyanok szerepelnek, mint a szervezeti és működési szabályzat módosítása, az utak és a közvilágítás állapotának megvitatása, a helyi nyilvánosság biztosítása érdekében önkormányzati lap indítása, és a Jobbik képviselőjének javaslatára a város üzemeltetésével foglalkozó önkormányzati cég, a Szova Zrt.

A politikus akkor fedezte fel a helyi önkormányzati média propaganda-jellegét, illetve a sokak által a város igazi urának tartott Hende Csaba országgyűlési képviselő kártékony munkásságát, amikor kiderült: idén ősszel nem indulhat a kormánypárt színeiben.

Puskás válasza sem váratott magára sokáig, pár nap múlva elvonta tőle a jogköreit, így már lényegében csak papíron alpolgármester. 

Később kiderült, képviselő-jelöltként önállóan is megméreti magát, most pedig bejelentette, hogy

függetlenként a polgármesteri pozícióért is versenybe száll ősszel.

Koczka hangsúlyozta, hogy függetlensége a pártoktól való távolságtartást jelenti, ám azt sejtelmesen hozzátette, hogy a Pro Savaria Egyesületnek még nincs polgármester-jelöltje.

Jelen állás szerint a vasi megyeszékhelyen hárman állnak sorompóba a város vezetéséért: Koczka Tiboron kívül az Éljen Szombathely! nevű ellenzéki választási szövetség jelöltje, Nemény András, illetve a csúfos bukása miatt saját pártja által is háttérbe vont Puskás helyett a Fidesz színeiben Balázsy Péter lehet a szavazólapon.