Nem tetszenek a szombathelyi polgármesternek a közgyűlés döntései, ezért újratárgyaltatná azokat

Idegesítő dolog ez a demokrácia. 

A szombathelyi közgyűlés március 13-án folytatódó ülésén négy, az ellenzéki többség által elfogadott határozat újratárgyalását kezdeményezi a város kormánypárti polgármestere.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) a szomathely.hu oldalon közzétett közleményében azt írta: az önkormányzat érdekeit "sérti" négy, a legutóbbi ülésen elfogadott határozat, ezért él törvény adta lehetőségével és az újratárgyalásukat kéri. 
    
Mint ismert, az ellenzéki többségű közgyűlés számos kérdésről döntött: 

Így a helyi propagandatévé vezetőjének elmozdítása mellett, a jobbikos Balassa Péter javaslatának nyomán 100 millió forintot fordítanak önkormányzati bérlakások felújítására - vagyis a lakhatási válság enyhítésére. Szintén Balassa kezdeményezésére 20 ezer forint cafetériát juttatnak az önkormányzati szociális, bölcsődei és óvodai dolgozóknak, valamint az orvosoknak – vagyis kipótolják a közszféra szégyenletesen alacsony béreit. Emellett szakértővel vizsgáltatják meg a szombathelyi közvilágítás Elios által menedzselt, legendásan drága és pocsékul kivitelezett cseréjét – vagyis megkezdik a korrupciós elszámoltatást. A városvezetők programját kötelezően nyilvánossá teszik – ami egy lépéssel közelebb hozza a politikai elit számon kérhetőségét egy 30 éve következmények nélküli országban. Végül megtiltják az önkormányzati cégvezetők és intézményvezetők részvételét a választási kampányokban – vagyis korlátot szabnak a tavasszal számtalan helyen látott ordas hatalmi visszaéléseknek. 

Ennek fényében nem csoda, hogy a fideszes polgármestert zavarják a meghozott határozatok. Ahogyan portálunk is megírta, a várost eddig irányító helyi Fidesz elképesztő hisztit csapott az ellenzéki döntések miatt.

Az ellenzékből a legjobbat, a Fideszből a legrosszabbat hozta ki a szombathelyi fordulat

A múlt hét legnagyobb belpolitikai durranása egyértelműen az ellenzék szombathelyi hatalomátvétele volt. A média általában a vasi megyeszékhely fideszes uradalmának összeomlását, illetve a kormánypárti propagandaszócsővé züllesztett helyi városi tévé vezetőjének elmozdítását emelte ki. Ezek persze valóban fontos mozzanatok, ám a nyugati végeken történt ezen kívül néhány más, legalább ennyire fajsúlyos dolog is, amelyek jócskán túlmutatnak a helyi közéleten.

A polgármester arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy kezdeményezéséről a testületnek 15 napon belül minősített többséggel kell döntenie, és addig a kérdéses határozatok nem hajthatók végre.
    
A szombathelyi közgyűlésben február 28-án a Pro Savaria Egyesület és a Jobbik képviselőjének támogatásával az ellenzék szerezte meg a többséget, így az általuk napirendre tűzött témákat tárgyalták meg először. El is fogadtak több határozatot, ugyanakkor nem sikerült megtárgyalniuk a város 2019-es költségvetését.
    
A polgármester a február 28-ai ülést 12 órányi tanácsozás után félbeszakította, és a folytatásra március 13-át jelölte meg.