4 tévhit a hörcsögtartásról, amit ideje tisztázni (x)

4 tévhit a hörcsögtartásról, amit ideje tisztázni (x)

A hörcsög nagyon kedvelt háziállat legfőképp a gyermekek körében, akik nagyon szeretnének valamilyen bundás játszótársat, ám a szülők nem hajlandóak nekik kutyát vagy macskát venni. 

Azonban a hörcsögök tartásának is megvannak az alapvető szabályai, amelyekkel kapcsolatban ma is számos tévhit él, melyeket ideje végre lerombolni. Például az alábbiak. 

Egy hörcsöggel nem kell sokat foglalkozni, ezért ideális háziállat egy kisiskolás gyereknek

Bár ez a rágcsáló valóban nem igényel olyan szintű törődést mint egy kutya vagy egy macska, ugyanakkor erős túlzás, hogy nem kell vele foglalkozni. Ugyanis a ketrecét tisztán kell tartani, biztosítani kell neki az innivalót, az eleséget, a megfelelő almot, figyelni az egészségi állapotát, tehát igenis lesz vele teendő. 

Egy kisiskolás gyermekben még nem biztos, hogy van annyi felelősségérzet, hogy mindezt önszántából megcsinálja, ezért a hörcsögtartás 11-12 éves kortól javasolt, amikor a gyerek már elég érett ahhoz, hogy gondoskodjon egy kisállatról.

A hörcsögöket elég zöldséggel és gyümölccsel etetni

Való igaz, hogy a kis rágcsálók nem vetik meg a sárgarépát, az almát, az uborkát és egyéb finomságokat, de nem szabad őket kizárólag ilyesmikkel etetni. A többi háziállathoz hasonlóan nekik is teljes értékű eledelre van szükségük, mely tartalmaz minden hasznos tápanyagot. 

A legideálisabb táplálék számukra a kimondottan nekik készült eledel, amit például a Petguru Versele Laga kínálatában is megtalálsz. Ezenfelül néha kaphatnak egy kis apróra vágott zöldséget vagy gyümölcsöt, de emberi ételt semmiképp se adjunk nekik.

Az is városi legenda, hogy a hörcsögöknek nem kell vizet adni, mert elég az, amit a táplálékkal bevisznek. Nekik is szükségük van folyadékra. Szerelj fel egy itatót, amiben naponta cseréled a vizet! 

A hörcsögök kevés helyet igényelnek

Felejtsük el végre, hogy hörcsögöt tartani azért szuper, mert nagyon kis helyen is elfér! Mivel a legaktívabb, legmozgékonyabb kisemlősről van szó, ezért csak kellően nagy élettérben érzi jól magát. 

Egy aranyhörcsögnek például minimum 80 x 50 centiméter alapterületű ketrecre vagy terráriumra van szüksége, amelyben kényelmesen elfér az alváshoz használt búvóhelye, az etetője és az itatója, egy megfelelő méretű futókerék, egy WC, illetve természetesen maradjon helye a szaladgáláshoz is. 

Ideális választás lehet egy többemeletes ketrec, ha pedig terráriumot használsz, akkor mindenképp legyen egy rácsos teteje, ugyanis a hörcsögök igazi kis szabadulóművészek. Ha egyszer kiszökik, igen nehéz lesz megtalálni, még egy kisebb lakásban is.

A hörcsögök imádják a babusgatást

Ezek az állatok egyedül érzik a legjobban magukat, ezért nem ajánlott többet együtt tartani. Fajtársaikkal agresszívek lehetnek.  Bár kézhez lehet szoktatni őket, de a hörcsögök sosem fognak rajongani a simogatásért, a közös játékért. 

A ketrecükben tökéletesen feltalálják majd magukat egyedül is, ezért sem ajánlottak olyan gyerekeknek, akik játszótársat szeretnének.