Milyen állampapírt válasszunk magas infláció esetén? (x)

Milyen állampapírt válasszunk magas infláció esetén? (x)

Sokakban felmerül manapság a kérdés, hogy milyen állampapírt érdemes választani? Most nem elég csak a százalékokat nézni ilyen magas infláció esetén. De akkor mégis mit és hogyan válasszunk? Ennek járunk utána ebben a bejegyzésben.

Nagyon magas az infláció

Mindenki érzi a saját bőrén, hogy mennyire magas jelenleg az infláció. Minden ára megy felfelé, nehéz követni, hogy mi mennyibe kerül, mert olyan sűrűn változik. 2021 decemberében a KSH adatai alapján 7,4%-kal kellett többet fizetnünk, mint egy évvel korábban. Sajnos ez januárban már 8% fölötti inflációt mutatott.

Hogy megállítsák a pénzromlást, vagy legalább szinten tartsák pénzük értékét, sokan döntenek valamilyen befektetés mellett, vagy teszik a pénzüket állampapírokba. De egyáltalán nem mindegy, hogy melyik fajtát választjuk, mert nagyon sokat nyerhetünk vagy épp veszíthetünk.

Mely állampapírok voltak a kelendőek mostanában?

A hazai állampapírok közül a (szuperállampapírnak is becézett) MÁP Plusz uralta a piacot nagyon sokáig. Azonban az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódítottak a “pénzromlással lépést tartó” változatok. Egyértelműen a magas inflációnak köszönhetően lettek sokkal népszerűbbek, ugyanis ezek kamata leköveti az inflációs adatokat.

Ha neked még esetleg új dolog a befektetés, akkor érdemes elolvasnod a témában pár hasznos cikket az expresszkolcson.hu-n. Más befektetések is vannak ugyanis, mint az állampapírok.

Az inflációkövető, Prémium állampapírok például tökéletesen kiküszöbölik az infláció hatását. A magas infláció magasabb hozamot eredményez.

A prémium állampapírról

3 és 5 éves kötéssel érhetőek el az inflációkövető Prémium állampapírok. Euró- és forintalapon is köthetőek.

A 3 éves forint alapon köthető típus 0,75% kamatprémiumot fizet az infláción felül. A 2021-es inflációval számolva 5,85%-os éves hozamot nyújt. Viszont mivel az időszak 2023 márciusáig tart, így időarányosan 6,89%-os hozammal kecsegtet.

5 éves esetén 1,5% a kamatprémium. Az első időszakra ez 7,72%-ot jelent, éves alapon pedig 6,6%-ot. Ehhez viszont még év elején meg kell vásárolni a Prémium állampapírt.

Népszerű lehet az euróalapú változat?

Sok elemző számít arra, hogy a forintalapúak helyett hamarosan az euróalapú Prémium állampapír lesz igazán népszerű. Ennek oka a gyenge forint és az is, hogy nem sokan számítanak javulásra sem. Ha pedig gyengülést várunk, akkor az ellen védelmet nyújthat egy euróalapú befektetés.

De nem szabad megfeledkezzünk az esetleges kockázatokról sem, mielőtt emellett döntünk. Ha erősödne például a forint, akkor a forintban számolt értékéből veszít az euróalapú állampapír. 

Fontos, hogy ez egy 3-5 éves befektetés, azaz közepes időtávról van szó. Az elmúlt évek ismert adatai alapján pedig már azzal sokat lehetett forintban nyerni, ha euróban tartottuk a megtakarításunkat.