4 tipp, hogy tiéd legyen az álomállás! (x)

4 tipp, hogy tiéd legyen az álomállás! (x)

Megláttad és megszeretted: valahogy így történt, amikor belefutottál abba a bizonyos hirdetésbe álmaid munkájáról - talán éppen annál a cégnél, ahol mindig is dolgozni akartál. A fejedben azonnal megjelenik a kép arról, milyen boldogan mész be minden nap az irodába, miután már a Tiéd az állás...

Ám ahhoz, hogy ez valóban így is legyen, nem árt, ha tudod, hogyan tűnhetsz ki a tömegből. Van már ötleted? Ha még nincs, akkor se aggódj: cikkünkben találsz jó néhányat!

Így szerezd meg az áhított pozíciót!

  • Az előkészületek

Sallangmentes, hivatalos business casual - igen, az öltözék is nagyon fontos, de most nem feltétlenül erre gondolunk. Egy kis utánajárással rengeteget kideríthetsz leendő munkahelyedről, még mielőtt egyáltalán betennéd a lábad az épületbe. Ehhez semmi másra nem lesz szükséged, mint némi időre és az internetre!

Keress rá a cég honlapjára és történetére, a közösségi média-felületeikre, vagy akár magára az ügyvezetőre és a potenciális kollégáidra is (ha tudod, kik lehetnek ők). Kémkedni ezúttal nem tilos, sőt: egyenesen kötelező! Így ugyanis már korán ízelítőt kaphatsz abból, mire számíthatsz élesben.

  • Mit kérdezhet(n)ek?

Ha már nagyjából képbe kerültél a céggel, és még mindig úgy érzed, ez lenne számodra az álommunkahely, jöhet a következő lépés: az állásinterjú kérdések átgondolása. Ha otthon előre átgondolod, mik kerülhetnek szóba, és miket válaszolnál rájuk, már sokat tettél azért, hogy élőben igazán magabiztos lehess. Sőt: még jobb, ha magad is készülsz néhány kérdéssel! Így értékes párbeszéd alakulhat ki közted és potenciális munkaadód között - még akkor is, ha a végén más kapja meg a pozíciót. Hiszen legközelebb már mindenképp tudni fogod, mire számíthatsz egy interjún, és hogy miről, hogyan érdemes nyilatkoznod.

  • Élesben is sztárként

Elpróbáltad már otthon az összes lehetséges helyzetet? Szuper. Tudod már, mit vegyél fel, és felkészültél A-tól Z-ig az önéletrajzodból, sőt, a cég történetéből is? Még jobb! Így már elmondhatod magadról, hogy felkészültél, amennyire csak lehetett a megmérettetésre. Ám az igazi erőpróba csak onnantól következik, hogy leültél interjúztatóid elé. Erre sem érdemes azonban rágörcsölnöd!

Tudjuk, nehéz betartani, de próbálj minél természetesebb maradni az állásinterjún. Lesznek provokatívabb, a türelmedet és a reakcióidat jobban tesztelő kérdések (“Miért jött el az előző munkahelyéről?”, “Mesélje el egy megtörtént példán keresztül, hogyan kezel egy felmerülő konfliktust!”) - azonban nem szabad, hogy ezektől megijedj vagy kibillentsenek! Gondolj arra, valószínűleg a munkakörödhöz és ahhoz, hogy eldöntsék, illeszkedsz-e a csapatba, szükség van arra, hogy lássák, mire hogyan reagálsz. Ha nem gondolsz túl semmit, mégis képes vagy nyugodt maradni végig (vagy legalább annak látszani), félig már nyert ügyed van!

FONTOS: a volt munkahelyedet akkor se szidd, ha lenne rá okod! Az rögtön bizalmatlanságot kelt.

  • Azok a bizonyos nehéz kérdések

Miért éppen nálunk akar dolgozni? Mi motiválja erre a munkára? Erre a két kérdésre talán könnyedén tudsz válaszolni, ha megkérdezik - ám ott van egy harmadik, amit biztosan nem kerülhetsz ki. Így hangzik: mekkora a fizetési igénye?

Ha az önéletrajzodban ezt már leírtad, akkor nincs más dolgod, mint kicsit pontosítani, ha kérik. A siker érdekében célszerű sávokat megadni (pl. “300-350.000 Ft”), mint egy konkrét összeget. Mivel kezdetben valószínűleg az alacsonyabb összeget fogod megkapni, így olyan összeghatárokat mondj, amelyekkel valóban elégedett lennél! Így elkerülheted a későbbi bérfeszültségeket, mind a saját, mind leendő munkaadód részéről. Ugyanakkor az is azonnal kiderülhet, ha nem vagytok egy platformon ebben a céggel. Ha ez bekövetkezne, akkor nincs más hátra, mint megköszönnöd az interjút és a lehetőséget - és szorgalmasan keresni tovább azt a céget, amely valóban minden téren az álommunkahelyed!

Ha viszont sikerül megegyeznetek, és néhány napon belül visszahívnak, akkor gratulálunk: tiéd lett az álommunka! És mivel tudatos felkészüléssel kaptad meg, jó eséllyel sokáig a tiéd is marad.