Újabb tanárok csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz

Újabb tanárok csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz

A két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete február 8-án jelentette be, hogy március 16-ára egész napos, sőt akár határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetnek, amelyek alatt a gyermekfelügyelet sem lesz megoldva minden iskolában.

A kormány erre reagálva február 11-én kiadott egy rendeletet, ami a szakszervezetek szerint gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot, ugyanis a rendelet megköveteli, hogy az iskolák és óvodák reggeltől délutánig biztosítsanak gyermekfelügyeletet a sztrájk alatt, mindenkinek a saját osztályában, illetve az érettségizőknek minden érettségire felkészítő órát meg kell tartani, és a többi tanulónak is minden tárgyból az órák felét meg kell tartani.

A rendeletre reagáltak a pedagógusok is. Hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét pedagógusa nem vette fel a munkát az intézményben, hogy ezzel tiltakozzanak a rendelet ellen. A polgári engedetlenségi akciót egy angoltanár, Tóth Viktor indította el.

„Szombaton írtam egy levelet a kollégáknak a belső levelezőlistán, ezt a tantestület minden tagja látja, tehát a vezetőség is. Leírtam a tényeket, csatoltam a linkeket, ahol utána tudnak olvasni. És leírtam, hogy én hétfőn egy polgári engedetlenségben fogok részt venni” – mondta el Tóth a 444-nek.

„Azt gondolom, hogy tanárként valamilyen morális mintának kellene lennünk a diákok számára, és hogyha van egy ilyen állapot, amikor a kormány lábbal tiporja az állampolgári jogokat, akkor azért ki kell állni”

– tette hozzá.

A kőbányai iskola informatikatanára, Molnár Attila szerint amióta csatlakozott az akcióhoz, azóta „reggelente kicsit könnyebben néz a tükörbe”.

„Ahhoz, hogy egy kicsit ki tudjam húzni magam nap mint nap, amikor ilyeneket csinálnak velem, ahhoz nekem kell, hogy valamit tegyek, a polgári engedetlenségen kívül pedig már semmi más lehetőségem nincs”

– fejtette ki Molnár.

A mai napon pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is sokan csatlakoztak a pénteki sztrájkrendelet elleni tiltakozáshoz. Törley Katalin, a gimnázium egyik oktatója a 444-nek elmondta, hogy kedd reggel 20 tanár nem vette fel a munkát.