Polgári engedetlenségbe kezdenek a budaörsi Illyés Gyula gimnázium tanárai, érettségiztetni sem fognak

Polgári engedetlenségbe kezdenek a budaörsi Illyés Gyula gimnázium tanárai, érettségiztetni sem fognak

A sztrájkjoguk korlátozása miatt polgári engedetlenségbe kezdenek a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum oktatói. Az iskola Facebook oldalán olvasható, közel 60 tanár által szignózott nyílt levelükben azt írják, hogy a pedagógusi életpálya ellehetetlenülése ellen tiltakozva

  • megtagadják a tanórák megtartását;
  • távol maradnak minden, eddig tanárok vezette iskolán kívüli programtól,
  • felfüggesztik az adminisztratív teendőiket,
  • továbbá megtagadják az érettségiztetést is.

"Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja" - írták.

Pintér Sándor kontra tanárok: mitől függ a pedagógusok megbecsülése?

Pintér Sándor "oktatási miniszter" (khmm - a szerk.) jól rárúgta az ajtót a pedagógusokra, pedig még nem is írt alá semmilyen papírt. A miniszteri meghallgatásán a belügyér arról beszélt a tanárok megbecsültsége kapcsán, hogy "ahhoz, hogy ez növekedjen, nem csak a fizetés a megoldás.

Levelük elején felvetik, hogy bár voltak köztük, akik azt remélték, hogy az új kormány felállásával végre a pedagógustársadalom lesújtó helyzete is napirendre kerül, eddig nem kaptak mást, csak cinikus mondatokat.

"Csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat"

- emelték ki.

Úgy látják, hogy "a civilizált országokban egészen szokatlanul" a Belügyminisztérium alá rendelték az oktatást, pedig szerintük "egyetlen rendszeren belül nehezen fér össze két nagyon más attitűd: egy hierarchikus, parancsokat végrehajtó és egy empatikus, együtt gondolkodó".

"Az utóbbi hetek megaláztatásának emlékezetes része marad, ahogy az új munkakörébe belecsapó belügyminiszter tudatta velünk, hogy magunknak kell kivívnunk a társadalom tiszteletét, amit ezek szerint eddig elmulasztottunk" - fogalmaznak a pedagógusok a levélben.

Pályát vált a pedagógus, akinek kiállása elindította a polgári engedetlenségi mozgalmat

Elhagyja a tanári pályát Tóth Viktor, a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára, akinek kiállása februárban elindította a hónapokig tartó polgári engedetlenségi mozgalmat, amely során pedagógusok ezrei álltak ki magukért és az oktatásügyért - írja a 444.hu.

Végezetül arról írnak, hogy:

"Az a rendszer, amely a tanári pályavállalást a fiatalok számára ellehetetleníti, minden magyar rosszakarója. Az a rendszer, amely a tanárokat megalázza, kizsigereli, szegénységbe taszítja, a valósággal és az igazsággal kapcsolatban félrevezeti a polgárokat, sőt nem áll távol tőle, hogy akár szembe is fordítsa a társadalmat a tanárokkal, nyilvánvalóan nem szolgálja a nemzet érdekeit".