Támadásban Aszadék a stratégiai főút visszaszerzéséért

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők offenzívát indítottak a libanoni és a szíriai fővárosokat összekötő főút környékének elfoglalására.

A libanoni szervezethez közeli csatorna arról adott hírt, hogy a Hezbollah tagjai és a szíriai katonák az az-Zabadáni nyugati részén fekvő Dzsamajját negyedben léptek először a város területére. A televíziós felvételeken heves harcokat, robbanásokat és gomolygó fehér füstöt lehetett látni. A szíriai hadsereg közlése szerint több tucatnyi terroristát öltek és sebesítettek meg.

A libanoni határ közelében fekvő, stratégiailag fontos az-Zabadáni, Damaszkusztól 45 kilométerre északnyugatra fekszik, és a szíriai polgárháború kezdete után egy évvel, 2012-ben foglalták el a szíriai felkelők. A települést jelenleg többségében szélsőséges szunnita dzsihadisták védik. Damaszkusz szombaton indított szárazföldi hadműveletet a város és környéke elfoglalására. Ezt több napig tartó légicsapások és az előretolt hadállások tüzérségi bombázása előzte meg.

Az egykor népszerű üdülőhelynek számító az-Zabadáni egy fontos fegyverkereskedelmi útvonalon feküdt, amelyen keresztül Szíria látta el fegyverekkel a Hezbollah-ot, mielőtt 2011-ben kitört a véres konfliktus.

Az ENSZ adatai szerint a több mint négy éve tartó polgárháborúban több mint 220 ezren haltak meg és legkevesebb egymillió ember megsebesült.