Tarlós is megszólalt a Lánchíd-saga legújabb fejezetéről

Tarlós is megszólalt a Lánchíd-saga legújabb fejezetéről

Tarlós István volt főpolgármester szerint „nem túl meggyőző” Karácsony Gergely összeesküvés-elmélete. A budapesti városvezető ugyanis keddi Facebook-posztjában reagált arra, hogy a Közbeszerzési Hatóság (KBH) visszadobta a Lánchíd felújítására kiírt tendert az abban szereplő, tízéves referencia-időtartam miatt. Karácsony úgy véli,

egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói.

Folytatódik a Lánchíd kálváriája: továbbra is egymásra mutogatnak az érintettek

Karácsony Gergely közösségi oldalán ismertette a Lánchíd körüli események következő lépését, miszerint a BKK igazgatósága körülbelül 10 napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a híd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. Ez pedig lehetőséget ad a legnagyobb mértékű átlátható versenyre, s minél több alkalmas kivitelező pályázására.

Tarlós István az ATV kérdésére így nyilatkozott:

Ez az összeesküvés-elmélet azért nem túl meggyőző, mert a vonatkozó rendelet 2015-ben született. Alig hihető, hogy bárki arra gondolt volna akkor, hogy milyen jó lesz majd öt év múlva Karácsony ellen felhasználni.

Hozzátette, „mindenféle motivációk gyártásába nem menne bele”, valamint hogy „Karácsonyék tíz hónap alatt többet mutogattak vissza, mint én kilenc év alatt”.

A KBH döntése nyomán kiesett a „pixisből” az utolsó fővárosi hídfelújítást, az

emlékezetesen botrányos Margit híd-felújítást végző

Közgép, Strabag, A-Híd alkotta konzorcium, akik Lánchíd-felújítás előző, tavalyi közbeszerzésén még adtak be ajánlatot. Az erre vonatkozó kérdésre a bukott főpolgármester az ATV-nek azt válaszolta:

erről nem tud semmit mondani.

Tarlós hozzátette: „Túl sok magyar cég nem hiszem, hogy meg tud oldani ilyen feladatot, de ez nem az én dolgom.” Úgy látta, ha idén február helyett tavaly novemberben lezárták volna a Lánchíd-tendert, akkor ők is befértek volna a „referenciaablakba”. A volt főpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a tíz hónapos késlekedés „nagy kockázata” az építési engedély érvényessége. Ugyanis ha annak a határidejéből kicsúsznak Karácsonyék, akkor

új engedélyezési eljárásra lenne szükség, ami újabb több hónapos késedelmet eredményezne.