TASZ: jogsértő adatkezelésre utasítja Kásler az iskolák vezetőit a tanulók oltása kapcsán

TASZ: jogsértő adatkezelésre utasítja Kásler az iskolák vezetőit a tanulók oltása kapcsán

Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter augusztus 17-én kelt leveléből kiderül, hogy előreláthatólag augusztus 30-31-én és szeptember 2-3-án zajlik majd az iskolai oltási akció, amelynek keretében a kormány az iskolákban is elérhetővé teszi az oltást a még be nem oltott, 12. életévüket betöltött tanulók számára. Kásler utasításba adta az iskolaigazgatóknak, hogy mérjék fel a 12 éven felüli diákok iskolai COVID-oltása iránti szülői igényeket. Az ehhez csatolt jelentkezési lapot valamennyi szülővel ki kell töltetniük - idézte fel a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Bár a TASZ üdvözli, hogy a kormány ezzel is segíti a minél szélesebb átoltottság elérését, azonban a miniszter olyan adatgyűjtést rendelt el, amely szerintük messze túlmegy a jogszerű adatkezelés határain. A szervezet ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet:

Ha az iskolavezetők fenntartások nélkül követik a miniszter utasításait, akkor nemcsak a szülők, tanulók oltás iránti igényeit mérik fel, hanem név szerint feltérképezik az iskolába járó tanulók átoltottságát. Ennek az adatkezelésnek pedig jelenleg nincs sem jogalapja, sem pedig legitim célja, ezért sérti a tanulók és a szülők személyes adataik védelméhez fűződő alapvető jogát

- tették hozzá, egyúttal azt is közölték, a jogsérelem orvoslása érdekében a NAIH-hoz fordulnak, kérve azt is, hogy rendelje el a jogellenes adatkezelés alapját képező dokumentumok megsemmisítését.

Indoklásukat a nyilatkozat kapcsán azzal folytatják:

A jelentkezési lapot nemcsak annak a szülőnek kell kitöltenie, aki kéri a védőoltást a gyermeke számára, hanem azoknak a szülőknek is, akik nem kérik azt. Mi több, az utóbbi csoportba tartozó szülőknek arról is nyilatkozniuk kell, hogy miért nem kérik az oltást gyermekük számára: azért, mert a gyermek már be van oltva, avagy más okból.

A TASZ szerint ugyan alappal várja el az iskola azt, hogy az oltást kérő szülők a jelentkezési lap kitöltésével jelezzék az oltás iránti igényüket, de nem indokolható az oltást nem kérők adatainak gyűjtése.

Személyes adatot jogszerűen kezelni ugyanis csak előre meghatározott cél érdekében lehet

- nyomatékosítják.

A jogvédelemre fókuszáló szervezet szerint a szülőknek azt fontos tudatosítaniuk, hogy az oltás visszautasítására vonatkozó kérdésre nem kötelező válaszolniuk. Érvelésük szerint nem kell ilyen nyilatkozatot tenniük, mert ezt nem írja elő semmilyen szabály.

Emellett leszögezik, az iskolák felelőssége elsősorban az, hogy minden szülőhöz eljusson a tájékoztatás az oltási akcióról, ám fontosnak tartják, hogy az iskolák ne várják el, és főleg ne erőltessék az oltást nem kérő szülők nyilatkozatát, mivel ennek az adatnak a gyűjtésére nincs jogilag megfelelő felhatalmazásuk. Az iskolák szerintük kétféle adatot gyűjthetnek jogszerűen: a szülők nyilatkozatát, hogy az oltás lehetőségéről szóló tájékoztatást megkapták, tudomásul vették; valamint az oltásra jelentkezők adatait.

Azt illetően, hogy mit tehetnek még a jelen helyzetben az iskolák és a szülők, a szervezet honlapján további részleteket lehet olvasni.