Kaplonyi György: „Kivégezték a társasházak hosszútávú megtakarításait”

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke nyilatkozott.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a lakáscélú megtakarítások támogatását elvonó fideszes törvény nemcsak a takarékos polgárokat, hanem a felújításra, korszerűsítésre gyűjtő társasházakat is nehéz helyzetbe hozta. Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke lapunknak elmondta, a törvény tegnap esti kihirdetése óta a társasházak számára „semmi nincs”, ha ilyen célra szeretnének megtakarítani.

Kivégezték a hosszútávú megtakarításokat

– fogalmazott a szakmai szervezet vezetője. Hozzátette, ez volt az egyetlen megtakarítási forma, ami valamit nyújtott a társasházak számára.

Kicsinálták a társasházak támogatását is, de még a Fidesz sem tudja, mi lesz helyette

Rohamtempóban, alig több mint 24 óra alatt vonta meg az Orbán-kormány a magyar családoktól a lakástakarékpénztárakon keresztül igénybe vehető állami támogatást. Kocsis Máté frakcióvezető és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mai sajtótájékoztatóján több kérdést is kapott a több tízmilliárdos „átcsoportosítást" illetően. Orbán Viktor pártja azt szeretné, ha nem járna tovább állami támogatás a lakás-előtakarékosságra.

Kaplonyi emlékeztetett: tavaly nyáron szakmai egyeztetést folytattak Lázár János akkori kancelláriaminiszterrel a panelházak felújításának kérdéseiről, ezen részt vett az MTOSZSZ is. Akkor még javaslatként is felmerült, hogy fejlesszék tovább a társasházak lakás-takarékpénztári lehetőségeit, erre azonban a kormányoldal nem bólintott rá – mondta az elnök.

Az MTOSZSZ elnöke szerint „logikai alapon” semmi nem indokolná, hogy a társasházakat is betegyék a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) jogosulti körébe. „Semmi köze hozzá, hiszen a csoknak más a célja” – indokolta.

Kaplonyi György felidézte, a lakás-takarékpénztárak megtakarításaik nagy részét államkötvényekben tartották, így az vetődött fel benne, lehet, hogy a kormányzati megoldás a társasházak részére a közvetlen államkötvényjegyzés lehet.

Megkérdeztük, hogy ha ma egy közös képviselő azzal fordulna hozzá, hogy társasházának jó hozamú, biztos hosszútávú befektetést keres, akkor mit ajánlana. A szakmai szervezet elnöke válaszában csak ennyit tudott javasolni: „Tartsa be a törvényt!”